Moderne biološke terapije za migrenu i tešku astmu dostupne su sada i pacijentima u Srbiji, saopštila je farmaceutska kompanija Actavis  koja posluje u okviru Teva grupe. Nova inovativna biološka terapija za profilaksu migrene kod odraslih postala je dostupna  pacijentima u Srbiji istovremeno kad i u drugim evropskim zemljama. Ovom terapijom nastupa nova era u profilaksi (preventivi) za pacijente koji boluju od migrene, koja je prema svetskoj statistici među deset bolesti koje najviše onesposobljavaju pacijenta i koja utiče ne sve aspekte života.

Terapija predstavlja rešenje za pacijente koji imaju puno migrenoznih dana mesečno i koji nisu reagovali na dosadašnje preventivne tretmane. Smanjenjem broja, jačine,  pa i prestankom pojavljivanja napada, omogućava se normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti i značajno poboljšanje kvaliteta života. Lek se primenjuje jednom mesečno, na preporuku neurologa.

Pacijentima sa teškom astmom kompanija Actavis obezbedila je biološki lek nove generacije reslizumab koji obezbeđuje dugoročnu kontrolu i prevenciju simptoma astme. Teška astma može biti iscrpljujuća, čak i potencijalno fatalna za pacijenta. Procenjuje da tri do pet posto pacijenata sa astmom ima težak oblik koja zahteva primenu visokih doza lekova i uprkos tome ostaju nekontrolisani. Komforno doziranje leka, jednom na svake četiri nedelje poboljšava  kvalitet života ljudi sa teškom astmom.

Pored ovih bioloških terapija lansiran je  i lek za hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) od koje boluje skoro 10% odraslog stanovništva.  Lek kompanije Actavis, koji je zlatni standard u lečenju ove bolesti, nalazi se na RFZO listi lekova i omogućava pacijentima kontrolu i lečenje simptoma bolesti uz 50% uštede u doplati u odnosu na dosada dostupne lekove.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.