“Bio sam jedini koji je došao da ih isprati. Oči su mi bile pune suza. Mirko Kovač i njegova supruga, sa samo nekoliko kofera zauvek su napustili Beograd…”

0
Fotografija: Igor Pavićević

Da ponovim najavu iz uvoda prošlog intervjua. Filip David je pisac, bio je dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao pisac dobio je najznačajnije nagrade, kao dramaturg, scenarista ili saradnik na scenarijima učestvovao je u stvaranju remek-dela jugoslovenske i srpske kinematografije: “Bure baruta”, “Okupacija u 26 slika”, “Ko to tamo peva”…

Družio se i pripadao toj čuvenoj četvorki pisaca: Danilo Kiš – Mikro Kovač – Borislav Pekić – Filip David.

Između nastavaka intervjua sa Filipom Davidom svet se nije nešto naročito promenio. Nije se promenio nabolje – to je sigurno. Zato me je i negde pred kraj, i na samom kraju našeg razgovora zanimalo da li je izgubio optimizam, ali o tome ćemo u nastavku teksta. Intervju smo vodili uz eho sumornih vesti iz rata u Ukrajini, ali i uz fudbalske derbije koji su ispratili naš razgovor u kome su se obuhvatile zanimljive teme u mirnodopskom periodu života i karijere Filipa Davida.

***

Mirko Kovač je tajno napustio Srbiju. Pre toga mu je na onom događaju u Domu omladine razbijena glava foto-aparatom koji je bačen iz publike. Čak ni vi niste znali da će otići iz zemlje, ali ipak ste ispratili Kovača i njegovu ženu na autobus?

Da, Mirko Kovač je bio žestoki protivnik narastajućeg populizma koji je zahvatio Srbiju dolaskom Miloševića na vlast. Na tom skupu u Domu omladine je povređen, a dobijao je i pretnje, provaljivano mu je u stan. Vest da odlaze iz Beograda, Mirko mi je saopštio dan ranije. Autobus za Rovinj (putovao je tada preko Mađarske) polazio je sa Slavije. Bio sam jedini koji je došao da ih isprati. Vreme je bilo sumorno, sećam se da je padao neki ne toliko veliki sneg. Oči su mi bile pune suza. Mirko Kovač i njegova supruga Boba, sa samo nekoliko kofera zauvek su napustili Beograd. Nije njima bilo lako jer odlazili su u neizvesnu budućnost, baš kao što je bila i neizvesna budućnost nas koji smo ostali ovde.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. marta

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs