“Bio je to izrazito nasilan napad. Površno sam ga poznavala…”: Još jedna žena optužila Polanskog za seksualno zlostavljanje

0

Jedna Francuskinja u petak je optužila Romana Polanskog da ju je silovao 1975. u Švajcarskoj kada je imala 18 godina, objavio je list Parizijen nekoliko dana pre početka prikazivanja novog filma reditelja koji je u Sjedinjenim Državama optužen za silovanje maloletnice.

Valentin Monije, čije optužbe su usledile nakon optužbi drugih žena proteklih godina, navodi da nije podnela tužbu, ali je odlučila da javno optuži Polanskoga zbog prikazivanja filma “Optužujem” o nepoštovanju pravde i aferi Drajfus.

“Nisam s njim bila u vezi, ni ličnoj ni profesionalnoj, površno sam ga poznavala”, ispričala je za list ta fotografkinja, koja je bila manekenka u Njujorku i glumila u nekoliko filmova tokom osamdesetih godina, poput “Tri muškarca i kolevka”. Ona tvrdi da se radilo o izrazito nasilnom napadu.

Rediteljev advokat Erv Temim je rekao za Parizijen da Roman Polanski odlučno odbacuje optužbu za silovanje i ističe da navodni događaji od pre 45 godina nikada nisu prijavljeni pravosudnim telima.

Polanski je priznao krivicu zbog polnog odnosa sa maloletnicom 1977. i bio osuđen na 90 dana zatvora, ali je oslobođen nakon 42 dana. Kada je saznao da sudija namerava da mu odredi višegodišnju zakonsku kaznu, pobegao je iz Sjedinjenih Država u Francusku.

Od tada se pojavilo više optužbi. Tokom filmskog festivala u Kanu 2010. britanska glumica Šarlot Luis ga je optužila za seksualno zlostavljanje kada je imala 16 godina 1983. Druga žena ga je optužila u avgustu 2017. za isti prestup 1973. kada je imala 16 godina. U septembru 2017. Renate Langer, bivša glumica optužila ga je za silovanje 1972. u Gštadu kada je imala 15 godina.

Rediteljev advokat tvrdi da su optužbe te tri žene neutemeljene, preneo je B92.