“Bio je to bol jak kao nijedan drugi”: Princ Vilijam o mentalnim problemima posle smrti majke Dajane

0
Foto: Profimedia

Britanski princ Vilijam je govoreći o smrti svoje majke, princeze Dajane, opisao tugu koju je osećao kao “bol kao nijedan drugi”.

Govoreći za BBC o mentalnom zdravlju, rekao je da mu je posao pilota medicinskog aviona pomogao da stekne utisak da je smrt “nposredno tu”, preneo je AP. On je dodao da britanski stav da se drži hrabro kada je teško jeste imao efekta kada je bio potreban, ali da je ljudima takođe bilo potrebno i “da se malo opuste i budu u stanju da govore o svojim emocijama jer nismo roboti”.

Objasnio je da su mu neke misli pravile probleme sve dok nije razgovarao s nekim.

“Razmišljao sam mnogo o tome, i pokušavao da shvatim zašto se osećam tako kako se osećam, ali mislim da kada ste u žalosti u tako mladim godinama, u stvari u bilo kojim, ali posebno u tako mladim godinama, mogu da shvatim da osećate bol koji je (jak) kao nijedan drugi bol.”

Britanski prinčevi Vilijam i Hari ranije su izrazili nadu da će njihova iskrena priznanja o sopstvenim mentalnm problemima ohrabriti druge u potrebi da potraže pomoć.

Prvi je o mentalnim problemima zbog majčine smrti progovorio princ Hari, koji je rekao da je potražio pomoć psihijatra. On kaže da je to toliko uticalo na njegov život, da je skoro bio izgubljen, ali da mu je u svemu mnogo pomogao stariji brat Vilijam.