“Bio je svetionik u teškim vremenima”: Patrijarh Porfirije se oprostio od novinara Velje Pavlovića

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije oprostio se od preminulog novinara Velje Pavlovića, autora kultnih emisija “Duhovnici” i “Nivo 23”, za kojeg je naveo da je bio njegov dugogodišnji prijatelj.

„Sa bolom u srcu, ali sa čvrstom nadom na Gospoda Vaskrslog primio sam vest da je usnuo kultni televizijski novinar i moj dugogodišnji prijatelj Velja Pavlović“, napisao je patrijarh Porfirije na svom Instagramu, uz objavljenu fotografiju njega sa Pavlovićem.

On je naveo da neobična i nimalo jednostavna životna priča ovog kulturnog pregaoca nije bila prepreka da poimanje kulture u našem medijskom prostoru podigne do „nivoa 23“ i da poput visokog svetionika pruži svetlost mnogima koji su u takođe teškim vremenima tražili put ka luci smisla.

Patrijarh je napomenuo da je “naročit doprinos ovog retko obaveštenog poznavaoca modernih književnih, umetničkih i bogoslovskih tokova bilo stvaranje i negovanje kultne emisije “Duhovnici”.

“Emisija `Duhovnici` je od zaborava sačuvala svetitelje našeg vremena i tako čitave riznice praslavne duhovnosti učinila pristupačnim mnogim bogočežnjivim ljudima”, istakao je srpski patrijarh.

On je dodao da je Velja svojom prepoznatljivom pojavom i tihim glasom svakome omogućio da radosno zauzme mesto sagovornika brojnih podvižnika i tako ne ustukne pred krstonosnim hrišćanskim putem.

“Zato verujem da ga upravo ti sveti ljudi prihvataju dok sada tiho `kuca na nebeska vrata`, radujući se večnom blistanju ljubavi i smisla kojim je celim bićem živeo”, napisao je patrijarh Porfirije.

Poznati novinar Velja Pavlović, autor kultnih emisija “Duhovnici” i “Nivo 23”, preminuo je 2. februara u 69. godini.