Bio je najmlađi doušnik FBI, osuđen na doživotnu kaznu zbog poslova sa drogom, a sada tuži službu za 100 miliona dolara: “Zaveden sam. Oni su krivi”

0

Njegovi podvizi prikazani su u holivudskom blokbasteru. Međutim, postoji i istinita priča o nekadašnjem tinejdžerskom doušniku FBI. I ona je dobila novi preokret.

Ričard Verš Mlađi podneo je tužbu protiv bivših agenata FBI i tužilaca, tražeći odštetu u iznosu od 100 miliona dolara zato što je, kako je rekao, “zlostavljan kao dete” tokom perioda kada radio kao doušnik obaveštajne agencije, prenosi BBC.

Verš, koji sada ima 52 godine, proveo je tri decenije iza rešetaka nakon presude u kojoj je proglašen krivim zbog poslova sa drogom i kriminalcima. Smatra se da je u FBI regrutovan sa 14 godina i da je najmlađi FBI obaveštajac u istoriji. Vremenom mu je posao bio da se infiltrira u lokalne kriminalne bande u Detroitu i obaveštava FBI o potezima i planovima kriminalaca.

„Želim da ovo poglavlje u mom životu bude zatvoreno“, rekao je Verš, okružen porodicom na konferenciji za novinare u utorak, povodom jednogodišnjice puštanja na slobodu.

Poznat kao „Beli dečak Rik“, Veršov kratki doušnički posao i njegovo krajnje uverenje inspirisali su istoimeni film iz 2018. godine u kom je Metju Mekolni igrao ulogu njegovog izmišljenog oca.

Verš je rekao da mu to nije nadimak, već da su ga mediji izmislili u vreme njegovog hapšenja. U tužbi su navedeni bivši policajci iz Detroita, penzionisani agenti FBI, bivši savezni tužioci i grad Detroit.

Portparolka kancelarije FBI u Detroitu odbila je da komentariše tužbu jer je istraga u toku.

U tužbi, Verš tvrdi da su ga kao tinejdžera kontaktirali savezni agenti nakon što je njegov otac stupio u kontakt sa FBI zato što je njegova ćerka svojevremeno bila u vezi sa poznatim trgovcem droge iz Detroita.

Podsetio je da se redovno sastajao sa agentima FBI-ja i policajcima iz Detroita kako bi pružio informacije o narko-bandama Detroita.

“Da nisam bio doušnik, nikada se ne bih umešao u poslove sa narko-bandama ili bilo koju vrstu kriminala”, napisao je u prijavi.

Verš je bio “primoran” da nastavi posao, uprkos, kako je opisao, pokušaju atentata na njega od strane lokalnih kriminalaca nakon sumnje na njegovu vezu sa policijom.

Posle dve godine rada sa policijom, Verša je privukla “druga strana”. Kako je rekao 2015. godine – „zaslepili“ su ga novac, žene i materijalna imovina.U 17. godini je optužen zbog posedovanja kokaina. Njegova uloga doušnika nije bila dovoljan alibi na sudu i dobio je doživotnu kaznu.

„Bio sam zaveden“, rekao je tada.