Od 9. do 30. maja u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu biće održana 14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019.

Tema manifestacije BINA 2019 pod sloganom „Pozitivno/Aktivno“, skreće pažnju na aktuelne i vanvremenske primere delovanja u urbanističko-arhitektonskoj praksi koje karakteriše pozitivan i proaktivan pristup razumevanju i rešavanju prostornih problema i pruža uvid u vrednosti, savremena tumačenja i naznake mogućih novih namena arhitekture nastale u periodu modernizma, viđena očima „Y“ generacije (milenijalci).

Kroz različite formate – izložbe, predavanja, filmove i instalacije BINA predstavlja savremenu arhitektonsku praksu koja nastaje u potpuno drugačijem društvenom, političkom i tehnološkom kontekstu, čije su osnovne karakteristike: brzina, diktat kapitala, fleksibilnost i transdisciplinarnost.

Kako biti profesionalan, ostvariti željene standarde, a istovremeno ostati veran etičkim postulatima struke teme su o kojima će se raspravljati na BINA 2019.

Program manifestacije je podeljen u pet programskih celina: BINA fokus, izložbe, predavanja i seminari, šetnje i izleti i radionice.

BINA FOKUSU ove godine je stvaralaštvo i rad uvaženog arhitekte Aleksandra Stjepanovića.

U okviru ovog programa, na svečanom otvaranju manifestacije, u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda, u četvrtak, 9. maja od 20.00, biće otvorena studijska izložba „Arhitektura Aleksandra Stjepanovića“, autora Jelice Jovanović, Relje Ivanić i Marka Kažića. U okviru ovog programa biće organizovana i predavanja i šetnja kroz objekte ovog značajnog arhitekte socijalističkih vremena.

BINA izložbe koje se tradicionalno održavaju u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda i galeriji Artget, a ove godine i u galeriji FLU i Kolektiv, dolaze iz okruženja, Italije, Austrije i Slovenije.

U okviru gostujuće izložbe iz Južnog Tirola, Austrija, NEW TRADITION / NOVA TRADICIJA, predstaviće se sedam arhitektonskih studija i umetnika, a autori i kustosi projekta su David Kalas (arhitektura) i Liza Trokner (vizuelna umetnost).

MODERNI U BEOGRADU (MuBGD) okuplja grupu arhitekata (Bekić Iva, Gajić Irena, Dukanac Dalia, Đorđević Stefan, Zlatković Snežana, Ješić Mirjana, Stojanović Hristina, Cigić Petar) sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti.

ARHITEKTONSKA NAGRADA PIRANEZI, Piranski dani arhitekture iz Slovenije predstavljaju se u galeriji Kolektiv. Prestižna međunarodna Piranezi nagrada iz oblasti arhitekture, dodeljuje se od 1989. godine i deo je međunarodne konferencije Piran Dani arhitekture (PDA). Nagrađuju se najbolje arhitektonske realizacije sagrađene u centralnoj Evropi u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i najinovativnije studentske ideje. Fokus nagrade je na renomiranom odnosu savremene arhitekture u prirodnom, kulturnom i istorijskom kontekstu.

PLASTIKA NEMA GRANICE je site-specific postavka arhitektonskog kolektiva BASURAMA, Španija, u saradnji sa galerijom Kolektiv, na Trgu Republike, i platou ispred Kulturnog centra Beograda. Basurama je umetnički kolektiv posvećen istraživanju, stvaranju u kulturi i prirodi i produkciji čija se praksa okreće oko odraza smeća, otpada i njihove ponovne upotrebe u svim njegovim oblicima i mogućim značenjima. Njihov cilj je da proučavaju te pojave svojstvene masovnoj proizvodnji realnog i virtuelnog smeća u potrošačkom društvu, pružajući različite tačke gledišta na ovu temu da bi generisati nove misli i stavove.

ARHITEKTONSKI I URBANISTIČKI KONKURSI i ARHITEKTONSKE NAGRADE – sezona 2018-19, kao i izložba aktuelnih radova arhitektonskih studija URED i AKVS iz Beograda u okviru postavke PONESI SVOJ PROJEKAT, sastavni su deo programa BINA 2019.

U okviru programa izdvaja se programska celina SAVREMENA DANSKA ARHITEKTURA, u okviru koje će se posredstvom izložbe na otovrenom u Knez Mihailovoj ulici i niza predavanja predstaviti arhitektura zemlje koja je u samom vrhu savremene arhitektonske misli i produkcije.

Na tradicionalnom seminaru ARHITEKTI, PROJEKTANTI, PRAKTIČARI predstavljaju se učesnici iz Helsinkija i Beograda. Stogodišnjicu Bauhausa obeležiće predavanje ŽENE BAUHAUSA.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture poznata je široj javnosti i po BINA šetnjama koje organizuje sa ciljem boljeg upoznavanja arhitekture grada Beograda.

Besplatne tematske šetnje namenjene najširoj publici su uvek posećeni segment naše manifestacije, a ove godine će se obići zgrada PRIZAD-a (sadašnji Tanjug), Radio Beograd, Udružena banka, staro jezgro Zemuna i naselje Cerak-Vinogradi.

Pored već tradicionalnih šetnji kroz arhitekturu Beograda (Alejama Novog groblja, Jevrejsko nasleđe i Žene u arhitekturi)i ove godine planirana su dva izleta: u okviru izložbe posvećene Aleksandru Stjepanoviću – obilazak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i izlet za Pančevo.

I ove godine BINA nastavlja sa projektom Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum – SCCM), u okviru kog unapređujemo život stanovnika prigradskih naselja, putem edukativnih radionica i kroz male intervencije u javnom prostoru (naselje Ledine).

SCCM je evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Na ovogodišnjoj manifestaciji biće prezentovano Urbano čvorište 2 – Multifunkcionalni krug, letnju učionicu i mesto okupljanja. Projekat se realizuje u saradnji sa NVO Škogled i Osnovnom školom „Vlada Obradović Kameni“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.