“Bilo je sporova. Agenda kosovske predsednice je nešto ambicioznija, Srbija se protivila”: Milanović o samitu Brdo-Brioni…

0

(Beta) – Predsednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović su u Brdu kod kod Kranja ocenili da je na današnjem samitu Procesa Brdo-Brioni postignut kompromis i da je sastanak bio uspešan.

“Verujem da je sastanak bio uspešan pre svega jer su se okupili samo lideri, nismo imali goste. Kada imamo goste svi se okrenu njima i govore samo o svojim državama. Prvi put smo se sastali sami, pogledali jedni druge u oči i razgovarali o problemima u regionu”, rekao je Pahor, domaćin sastanka, novinarima nakon sastanka.

Ali, istakao je i da je ovo bio jedan od najtežih sastanaka jer nije bilo lako postići kompromis koji nosi “duboku poruku”.

Pahor je istakao da lideri iz regiona imaju odgovornost da se brinu o bezbednosti i blagostanju, te da to nije pitanje u kom treba da se oslanjaju na Evropsku uniju (EU).

Pozvao je EU da u procesu evrointegracija region posmatra u celini.

“(Zapadni Balkan) je geopolitičko pitanje EU. To je oblast okružena državama Unije”, rekao je.

Evrointegracija regiona je, istakao je Pahor, uzajaman proces: EU mora ubrzati proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju ubrzati reforme.

Milanović je novinarima na zajedničkoj konferenciji rekao da su neki delovi usvojene deklaracije izmenjeni na zahtev Srbije.

“Bilo je određenih sporova, nesporazuma. Recimo da je agenda kosovske predsednice Osmani bila nešto ambicioznija i da su zbog protivljenja Srbije neki delovi naprosto morali biti spušteni. Ja to vidim kao sasvim prihvatljivu cenu dokumenta koji je dobar”, rekao je Milanović.

Dodao je da je na sastanku postignut kompromis “u kojem je neko od nečega morao da odustane”, te da je jedini motiv samita da Hrvatska i Slovenija pomognu zemljama regiona u procesu evrointegracija.

“Bilateralni problemi država neće moći da budu rešeni u okviru procesa Brdo-Brioni i mislim da bi bilo zdravo da se previše i ne koriste jer to nas je danas pomalo i ometalo u radu”, dodao je hrvatski predsednik.

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, održan je danas na Brdu kod Kranja.