Ćerka Brusa Lija pobunila se protiv načina na koji je predstavljen njen otac u najnovijem filmu Kventina Tarantina. Portretisanje Brusa Lija u Tarantinovom novom filmu „Once Upon a Time in Hollywood“ je „grozno i neprijatno“ kazala je Šenon.

U intervjuu za Wrap, Šenon Li je rekla: „Brus Li je predstavljen kao arogantni kreten kratkog fitilja, a ne kao neko ko je morao da se bori tri puta više od drugih kako bi postigao ono što je mnogima po prirodi dato“.

Dodala je: „Bilo je vrlo neprijatno sedeti u bioskopskoj sali i slušati kako se ljudi smeju mom ocu“.

Li, koji je umro 1973, postigao je veliku filmsku slavu ranih sedamdesetih kroz niz filmova o borilačkim veštinama, posle više godina pokušavanja i neuspevanja da zainteresuje Holivud. Njega u Tarantinovom filmu igra Majk Moh, za kog Li kaže da je: „usmeren da bude karikatura“.

Kritika tretmana Brusa u filmu skoncentrisana je na scenu u kojoj on izaziva kaskadera Klif Buta (kog igra Bred Pit) na tuču, u kojoj je But ispao bolji od njega, ističe Gardijan.

Prema Šenon, Brus – trener mnogih holivudskih zvezda, uključujući Stiva Mekvina, Romana Polanskog i Šeron Tejt- je izbegavao tuče sa ljudima koji nisu bili eksperti borilačkih veština. „Ali ovde, on je taj naduvani koji izaziva Bred Pita. Što on nikako nije bio“.

„Mogu da razumem sve razloge koji stoje iza svega prikazanog u filmu. Mogu da razumem da su dva glavna lika antiheroji, i da je ovo svojevrsna besna fantazija onoga što je moglo biti … i da predstavljaju period u kom je bilo i rasizma i isključenja“, kaže ona. “ Razumem da hoće da naprave od Bred Pitovog lika opakog šmekera koji je mogao da prebije Brus Lija. Ali nisu morali da ga tretiraju na način na koji ga je tretirao beli Holivud dok je još bio živ“.

Tarantino je veliki poštovalac Brusa Lija, čemu svedoči odluka da obuče Umu Turman u repliku Lijevog žutog kombinezona u njegovom dvodelnom filmu „Kill Bill“.

Li je dodala: „Ono što mene interesuje je povećanje svesti o tome ko je Brus Li bio kao ljudsko biće i kako je živeo svoj život. Sve to je pušteno niz vodu u ovom portretu koji je od njega napravio arogantni džak za udaranje“.

Komentar(1)

  1. Remark
    31. jula 2019. 09:11

    Šta kenja ova. Tarantino je neko ko ima enciklopedijsko znanje što se tiče filmova i namerno je napravio karikaturu od Lija. Sve ima svoje razloge. A i takvog ga je tretirao holivud 70-tih pogotovo što je rođen na istoku. To ga je ionako koštalo glave. Sve ovo je u pitanju propaganda. Namerno to rade jer su sujetni i žele da izvuku neki dinar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.