Novinar „Atlantika“ Dejvid Fridman ga je 2010. opisao kao „možda i jednog od najuticajnijih živih naučnika“. Međutim, sredinom marta 2020 – dok smo još uvek štrebali rečnik korona pojmova – dr Džon Joanidis se u kontroverznom uvodniku jednog naučnog časopisa suprotstavio strogom zatvaranju kao delu odgovora na pandemiju tada nepoznatog virusa, zbog čega su ga mnogi kritikovali. Profesor epidemiologije i biomedicine na Univerzitetu Stanford nedavno je u Beogradu održao predavanje u SANU, a za Nedeljnik je govorio o koronavirusu, nauci, teorijama zavere, granici između politike i nauke…

Vi se borite za preciznost i tačnost naučnih podataka. Može li se tvrditi da nas je nepoštovanje naučnih činjenica skupo koštalo tokom pandemije?

Bojim se da je zaista tako. Bilo je mnogo spekulacija, dezinformacija, neprikladne ekstrapolacije iz 1918. godine (pandemija španske groznice), polarizacije, politike, medija i ludnice na društvenim mrežama. Bilo je mnogo nepristajanja na promenu mišljenja, cenzure drugačijeg stava, straha, panike, besa… Sva ta zbrka ima malo ili nema nimalo veze sa naučnim činjenicama. Do naučnih činjenica je teško doći, ali čak i kada dokazane naučne činjenice postanu dostupne, vrlo je teško prevladati u ovoj zagonetki.

Bili ste veoma kritični prema mnogim vladinim akcijama u borbi protiv pandemije koronavirusa. Šta sada – u svetlu rasprostranjenosti novih sojeva – imate da kažete o odnosu prema epidemiološkim merama?

Mnoge mere su preduzete bez holističkog pristupa kako bi se u obzir uzele i sve negativne posledice koje bi takve mere prouzrokovale. Takođe su usvojene bez razmišljanja o tome mogu li se dugoročno održati zbog pandemije koja će verovatno trajati nekoliko godina, a ne samo mesec dana. Nije razmatrano ni da li bi pokušaj nametanja strogih mera mogao imati i negativan efekat koji bi rezultirao zamorom stanovništva i napuštanjem i onih ciljanih mera koje bi donele veću korist.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 5. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu Veljka Lalića „Zoran Đinđić i nedovršena država“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.