(Beta) – Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić rekao je da bi bilo „nepristojno i politički nerealno“ da je politička opcija koju predvodi odbila da učestvuje u novoj Vladi Srbije. 

On je, gostujući u Utisku nedelje, naveo da je SPAS osvojio 15 puta manje od Srpske napredne stranke, da mu je jasno zašto se formira koncentraciona vlada, i da ne bi ni prihvatio ponudu da mu to nije jasno.

Dodao je i da je briga o porodici, resor koji će voditi bivši urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović, bliska SPAS-u i da Vučić nije predložio Dmitrovića na tu poziciju, već da je to bila odluka koalicije.

„Imaju ljude koji mogu nešto dobro da urade, a mislim i da je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić prepoznao ono što sam radio na Novom Beogradu, i to je imalo neku političku težinu“, rekao je Šapić. 

On je ocenio i da se formira koncentraciona vlada zbog vanredne situacije u kojoj se Srbija nalazi, odnosno zbog pandemije koronavirusa.

„Da su normalne okolnosti i SPAS i Socijalistička partija Srbije bi verovatno ostale van vladajuće većine. Dmitrović se bavi demografijom i porodicom… I dok se bavio novinarstvom radio je na tome da očuva srpski narod, zbog čega je referentan za to ministarstvo“, ocenio je Šapić.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević je rekao da Dmitrović nije logičan izbor za novo ministarsko mesto, te da je trebalo voditi računa koji su razlozi ne samo demografskog opadanja i odlaska mladih. 

„Čini mi se da je (Dmitrović) više doprinosi proteklih 20 godina iseljavanju mladih… To je taj način nekog zastupanja stavova, ne samo nastupa na društvenim mrežama. Tu ima dosta i tekstova, a treba posmatrati i region, njegove poruke koje idu ka Hrvatskoj, na primer, su često negativne“, rekao je Antonijević.

On je rekao i da  za svakog člana nove vlade može da se kaže nešto pozitivno i negativno, te da da je tu važno koliko će biti političke volje da se omogući novim predstavnicima izvršne vlasti da rade.

Analitičar Cvjetin Milivojević navodi da se, kada je video da će se formirati ministarstvo za društveni dijalog i da Gordana Čomić figurira da ga vodi, setio romana „1984“.

„Ja sam se naježio, mislim da je primerenije da se to nazove ‘Ministarstvo za monolog’. Svaka komunikacija se bazira na dijalogu, inače bi bilo (relevantno) i pitanje da li treba da jedete. Vi imate zatvorena vrata prema opoziciji, Čomić se brutalno ponašala dok je bila na poziciji šefa parlamenta i bila je zastupnik (narušavanja) političkog sistema u Srbiji“, smatra Milivojević.

Dodaje da je ona bila jedna od glavnih aktera kada je od Srpske radikalne stranke „oteto“ 20 mandata, odnosno da je prihvatila argument da se mandate zagubili tadašnji lideri SNS-a i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. 

Milivojević dodaje da je odmah posle izbora ocenio da sledi stvaranje „oktroisanog parlamenta i vlade“, a da se Vučić složio sa njim kada je rekao da će nova vlada biti oročena i da će da podnese ostavku na čelu SNS-a, na šta ga „Ustav obavezuje“.

„(Oročena) vlada će biti pozitivna ako Vučić iskoristi vreme da pripremi ozbiljne uslove za jedne ozbiljne demokratske izbore“,zaključio je Milivojević.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-458-od-22-oktobra/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.