Bivši ministar prosvete Srđan Verbić ocenio je u Danu uživo na TV N1, govoreći o onlajn nastavi tokom vanrednog stanja, da „od ovoga sa državnim TV kanalima i obrazovnim emisijama ne može da bude nikakve štete“.

Ipak, smatra da to nije dovoljno, jer nastava ne može biti jednosmerna. „Ovo je veliki izazov, ovo je sada problem svima, ali mi nemamo alternativu. Da li treba da se radi onlajn nastava – apsolutno, da li će biti problema – apsolutno“, kaže on.

Kako je rekao, „od ovoga sa državnim TV kanalima i obrazovnim emisijama ne može da bude nikakve štete“.

„Bilo bi dobro da to imamo i u nekim normalnijim okolnostima. Ali to nije dovoljno, nastava ne može da bude jednosmerna. Mora neko da postavi pitanje, da kaže da ne razume…“, kaže on.

Prema njegovim rečima, nama je potreban onaj drugi smer.

„Kako će đaci da kažu da im nije jasno. Taj mehanizam nam je jako važan. Međutim, sve zemlje na svetu imaju ovaj problem, nije to naša specifičnost. Ovo je veliki izazov, ovo je sada problem svima, ali mi nemamo alternativu. Da li treba da se radi onlajn nastava – apsolutno, da li će biti problema – apsolutno“, kaže on.

Kako je rekao, nemamo ni tehničkih, ni ljudskih kapaciteta da ovo prolazi bez problema.

„Normalno je da budu problemi. Više smeta pravljenje privida normalnosti, stav svih da je sve strogo kontrolisano“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, treba dati bitno veću slobodu samim nastavnicima.

„Mislim da je pravi trenutak da se nastavnicima da i mnogo veća sloboda i odgovornost za to što rade. Treba da se posvete mnogo važnijim stvarima“, smatra Verbić.

Verbić kaže da „treba da pogledamo u dokumentima šta su nam ciljevi obrazovanja“.

„Hoćemo da od tog deteta napravimo čoveka. Sad smo u situaciji, nažalost, dobili smo situaciju koja nam daje jako veliku odgovornost, ali i priliku da to uradimo sada“, kaže on.

Dodao je da niko nije uvežban u ovoj situaciji.

„I oni koji su najvičniji onlajn učenju, i oni će imati strašne probleme. Najvažnije je da gradimo kapacitet, tu smo gde smo“, kaže.

Kako je rekao, sa ministrom Šarčevićem se slaže u tome da je sada „vaspitna uloga strašno važna“.

„Ono što treba shvatiti na samom početku je da ovo nije nikakva pauza, nije raspust, nije kao da ne idemo u školu, ovo je samo drugi oblik nastave. Prosto mora da se radi na taj način. Ni mi, ni naši roditelji nismo bili u prilici da idemo u školu u ovakvim okolnostima, treba im pomoći“, kaže on.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.