Bilčik: “U dijalogu vlasti i opozicije načinjen značajan iskorak”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – U međustranačkom dijalogu srpske vlasti i dela opozicije, uz poredovanje Evropskog parlamenta (EP), načinjen je “značajan iskorak”, izjavio je jedan od posrednika u tim pregovorima Vladimir Bilčik.

Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, rekao je posle dvodnevne druge faze dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, da su kofasilitatori, među kojima su predstavnici EP i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, izradili dokument sa “nizom mera koje bi mogle da pomognu Srbiji da unapredi političke uslove za naredne izbore”.

“Mislim da je to ohrabrujuć korak napred, dobar znak i važan signal koji pokazuje da možemo zajedno da radimo na unapređenju uslova za političku utakmicu u Srbiji. Spremni smo da se i dalje angažujemo u tom smislu”, rekao je Bilčik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem.

Bilčik je naveo da je međustranački dijalog “važan deo evropskog puta i evropske perspektive Srbije” i dodao da će dokument sa konkretnim merama u toku dana biti dostupan javnosti.

“Mislimo da su te mere izvodljive i da bi mogle da pomognu da se stvori klima poverenja u kojoj su angažovani svi koji žele da obezbede da se politika u Srbiji promeni u korist građana, u skladu sa standardima EU”, rekao je Bilčik.

On je rekao da evropski posrednici “razumeju da nije svako zadovoljan u potpunosti”, ali da “smatraju da to jeste korak napred” i da se “nadaju da će učesnici u dijalogu biti angažovani u sprovođenju mera”.

“Zahvalni smo na tome što je vladajuća većina spremna na sprovođenje ovih mera bez obzira na stavove nekih od političkih aktera. EP i druge evropske institucije smatraju da bojkot institucija i izbora nije način da se ostvari napredak kad je reč o srpskoj demokratiji i evropskom putu Srbije”, naveo je.

Dodao je da se “nada da će svi to imati na umu narednih nedelja”.

“Mi verujemo da će to biti jako važno i možda odlučujuće, ne samo u smislu demokratije i politike u Srbiji, nego i nekih važnih odluka koje očekujemo u vezi sa napretkom Srbije na evropskom putu”, rekao je Bilčik.

Naveo je da evropski posrednici pozivaju sve koji su učestvovali u dijalogu da aktivno rade na sprovođenju predloženih konkretnih mera.

“Ovo je veoma važan iskorak, spremni smo da se vratimo u Srbiju kako bismo pratili sprovođenje mera. Veoma je važno što su svi bili angažovani, što su učestvovali. Nisu se svi složili sa dokumentom, ali su svi koji su došli bili aktivni, ne samo parlamentarne stranke već i akteri koji su bojkotovali prethodne izbore”, dodao je Bilčik.