Bilčik: “Šolcova izjava o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova nije zvaničan stav EU”

0
PrintScreen/YouTube/24 Vesti

(Beta) – Specijalni izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova kao uslovu za napredak u evrointegracijama ne predstavlja zvaničan stav Evropske unije.

Bilčik, čiji je izveštaj o Srbiji danas usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET), rekao je za televiziju Insajder da dijalog Beograda i Prištine treba da dovede do jasnih odnosa dve strane koji će biti bazirani na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu.

“Zvaničan stav EU, i mislim da je to jasno pokazano u mom izveštaju, jeste da je ključna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, zasnovana na dijalogu kojim posreduje EU”, rekao je Bičkik u emisiji Marker.

Naveo je da se u danas usvojenom izveštaju kao opcija pominje i međusobno priznanje, ali da zbog toga “nije srećan”.

“Pominje se potencijalno međusobno priznanje i u mom izveštaju, ali to se odnosi na većinsko mišljenje koje pokazuje da je većina država članica EU priznala Kosovo. Ja nisam srećan zbog tog dela mog izveštaja, iskreno, nisam želeo da to bude u njemu, ali živimo u demokratiji i većina odlučuje”, dodao je Bilčik.

U izveštaju o Srbiji pozdravlja se činjenica da je članstvo u EU strateški cilj zemlje, ali se i izražava žaljenje zbog nedovoljnog napretka, čak i nazadovanja po pitanjima ključnim za pristupanje Uniji. U izveštaju se takođe duboko žali što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pozivaju vlasti u Beogradu da se pod hitno usklade sa odlukama Unije protiv Moskve.

Bilčik je za Insajder rekao i da se proces evrointegracija ne tiče samo jednog pitanja, ali da će odnos Beograda prema uvođenju sankcija Rusiji sigurno biti važno pitanje za države članice EU.

“To ne znači da je to jedino i odlučujuće pitanje, ali znači da je veoma važno pitanje koje će države članice gledati, kao i Evropski parlament. Lopta je u rukama naših srpskih partnera, znam da odluka s kojom se Srbija suočava nije laka”, naveo je Bilčik.