Bilčik: “Bilo bi dobro videti da je nova vlada Crne Gore posvećena članstvu u EU”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik izjavio je da Crna Gora mora da “potrči” u pregovorima s Evropskom unijom (EU), jer ako ne preduzme reforme, neće napredovati ka EU, a rekao je i da je važno da crkva bude odvojena od države.

“Crna Gora je bila predvodnica u pregovorima sa EU, ima otvorena sva pregovaračka poglavlja, ali samo nekoliko privremeno zatvorenih, i to je problem”, naveo je on.

“Ukoliko ne bude reforme, Crna Gora se neće približiti EU. Sve je u rukama nove vlade i svih institucija Crne Gore, pa bi bilo dobro videti da su u tom smislu jasni ciljevi i posvećenost nove vlade u odnosu na članstvo u EU”, rekao je Biilčik u intervju za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje o učešću Srpske pravoslavne crkve (SPC) u izbornom i postizbornom periodu, kao što su pregovori uoči formiranja novog parlamenta, Bilčik je rekao da je religija važan deo svakog društva, ali je ukazao i na praksu EU u vezi s tim.

“Važno je sačuvati slobodu veroispovesti, ali je istovremeno važno da imamo jasnu odvojenost crkve i države. To je deo političke prakse širom EU, i to smatramo praksom koja bi trebala da postoji i u državama koje pretenduju na članstvo u EU”, rekao je Bilčik.

Naglasio je da je “važno da postoji uzajamno poštovanje nezavisnosti državnih institucija od strane crkve, i obratno. Dakle, političke odluke o budućnosti Crne Gore treba da donesu političari i političke partija i građani koji su ih izabrali”.

Komentarišući kritike Demokratske partije socijalista (DPS) da EU nije, kako su naveli, adekvatno reagovala na mešanje Srbije i SPC u crnogorske izbore, Bilčik je rekao da je više puta poručivao da predizborna kampanja treba da bude slobodna i fer.

“Još čekamo konačni izveštaj posmatračke misije OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) u kojem će biti ocenjen izborni proces, uključujući i kampanju”, naveo je on.

“Paket proširenja će takođe uključivati ocenu političke situacije u Crnoj Gori. Pratili smo sve što se događalo, analizirali i izražavali zabrinutost, ali, na kraju krajeva, političke odluke, politička kampanja i političke promene su u rukama njihovih aktera i građana u Crnoj Gori”, istakao je Bilčik.

On smatra da se mora razdvojiti uloga EU u procesu proširenja od političke utakmice u nekoj zemlji.

“Ni u kojem slučaju se ne može prihvatiti da EU na bilo koji način može biti kriva za ishod izbora u bilo kojoj trećoj zemlji, što uključuje i Crnu Goru”, rekao je on.

“Iz tragičnih događaja devedesetih godina svi moraju naučiti istorijske lekcije”, odgovorio je Bilčik na pitanje o tome da li vidi opasnost od sukoba u regionu, o kojoj je nedavno govorio predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kada je pozvao na zaštitu evropskog prostora od potencijalno novog rata na Balkanu.

Bilčik u toj izjavi Đukanovića vidi potrebu za onim za šta se i on zalaže EU i Evropskom parlamentu – za regionalnu saradnju među zemljama i etničkim grupama na Zapadnom Balkanu.

“Naša politika je politika proširenja sa značajnim fokusom na pomirenju, regionalnoj saradnji i sposobnosti regionalnih aktera da nalaze zajednička rešenja za konflikte. U tom smislu, konflikt se mora sprečiti, jer to, naravno, nije način kojim se može kretati ka evropskoj perspektivi”, zaključio je Bilčik.

Podsetimo, novu parlamentarnu većinu od 41 poslanika u parlamentu Crne Gore čine koalicije “Za budućnost Crne Gore” (27 poslanika), “Mir je naša nacija” (10) i “Crno na bijelo” (četiri poslanika) koje predvode Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.