“Bila je lepa pojava na televiziji, uživala je u životu, bila ja otvorenog srca i duše…”: Komemoracija Danki Novović

0
Foto Igor Pavićević

Članovi porodice, kolege i prijatelji danas su se na komemoraciji oprostili od Danke Novović, čuvene spikerke i urednice Dnevnika, prepoznatljivog lica i vokala Radio-televizije Srbije.

Komemoracija je održana u galeriji RTS, a o Danki Novović su govorili jedna od njenih najboljih prijateljica i koleginica Staka Novković, realizator Rajko Rakićević i spikerka Vesna Radosavljević.

Kolege su je opisale kao velikog profesionalca, damu i boema.

Staka Novković je govoreći o svojoj prijateljici iz mladosti istakla da je ona bila vedra, dinamična, puna ambicije i želje za životom.

“Bila je lepa pojava na televiziji. Znala je da uživa u životu, muzici provodu, bila je otvorenog srca i duše”, kazala je Novković.

Jedna jedina Danka, veliki čovek, iskreni prijatelj i kolega, tako je Danku Novović opisao realizator Rajko Rakićević.

Prema njegovim rečima, ona je ostavila merilo u teškoj prezenterskoj profesiji i bila jedno od lica po kojima se preopoznavala tadašnja Televizija Beograd.

Rakićević je podsetio da je ona odlučila da svojom voljom ode u penziju kada se RTS, kako je naveo, neslavno nosio sa ratnim i posleratnim vremenima. 

“Ona je odjednom rekla: Deco, dosta je bilo. Ja ovo više ne mogu”, prisetio se Rakićević.

Podsetio je i na poruku koje je često slala mlađim kolegama: “Deco, više se družite, sedite u kafani, upoznajte se…”.

Spikerka Vesna Radosavljević rekla je da se Danka Novović borila za spikersku profesiju i branila je od neukosti i neznanja, zastupala je interese mlađih, pomagala im i savetovala ih.

“Kada je otišla u penziju ostala je velika praznina, bila je poslednja iz grupe velikih spikera koji su otišli. Završila se tada jedna era i desk informativnog programa više nije bio isti”, rekla je Radosavljević u emotivnom prisećanju. 

Danka Novović preminula je 14. jula u KBC “Bežanijska kosa” u 76. godini.

Završila je Šestu beogradsku gimnaziju, studirala je Pravni 
i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi. Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru u direktnom prenosu – čitajući najavu programa. 

Ispraćaj na kremaciju Danke Novović održaće se u petak, 19. jula u 15 sati na Novom groblju.