Bil Gejts kaže da je rana kultura njegove kompanije Majkrosoft bila sastavljena od „samoizabranih“, uglavnom muških zaposlenih koji su ponekad „išli predaleko“ u „grubostima jedni prema drugima“.

Gejts je u intervjuu za CNN, Faridu Zakariji, govorio o svom „zahtevnom“ menadžerskom stilu.

„Bili ste poznati kao veoma zahtevna osoba koja je nevoljno trpela ‘budale’, gurali ste ljude preko ivice. Da li mislite da je to najbolji način da se ljudi motivišu?“, pitao ga je Zakarija.

Gejts je priznao da su u Majkrosoftu imali u izvesnoj meri odabrane grupe ljudi, uglavnom muškaraca, koji su bili prilično „grubi jedni prema drugima“ i „mislim da je to ponekad otišlo predaleko“. „Bilo je jako intenzivo, očekivali smo jedn od drugih da ćemo svi raditi ogroman broj sati i oduvek sam želeo da ja postavim najbolji primer za to.“

Gejtsova supruga je u aprilu, u intervjuu za Biznis Insajder takođe nazvala Majkrosoftovu kulturu kao „agresivnu“, govoreći o svojim počecima u kompaniji 1987. godine.

„Deo koji me je iznenadio bio je koliko je kultura bila agresivna. Znala sam da će biti takmičarska, ali bila je prilično agresivna“, rekla je Melinda.

Iako je Gejts priznao da je intenzitet bio preteran, on kaže da je to bilo „odlično za moje 20, 30. i 40.“ godine, a danas je postao „malo popustljiviji“ i „ne radi baš tako ludo“.

Sadašnja kultura poslovanja Majkrosofta došla je u žižu interesovanja ovog proleća kada su se pojavile na desetine priča o ženama koje tvrde da se suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem u Majkrosoftu. Jedan od imejlova zaposlene navodi je da joj je „kolega partnerske kompanije pretio da će je ubiti ukoliko ne „izvede“ podrazumevane seksualne radnje@, dok joj HR Majkrosofta nije uopšte pomogao kada je prvi put prijavila incident.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.