Bil Gejts: “Jednom kada prođe omikron, korona će više biti kao grip. Određeno vreme ćemo primati vakcine protiv kovida na godišnjem nivou…”

0
EPA-EFE/ROBERT PERRY

Omikron soj koronavirusa trenutno je najdominantniji u većem delu sveta, što za posledicu ima negativne rekordne preseke novozaraženih u jednom danu. Ipak jedan od osnivača Majkrosofta Bil Gejts vidi izlaz iz pandemije, piše NBC.

“Kada trenutni skok infekcija prođe, zemlje mogu očekivati daleko manje kovid slučajeva do kraja 2022. godine”, napisao je Gejts u tviter prepisci.

“Jednom kada se to dogodi korona će najverovatnije tretirati kao sezonski grip”, dodao je Gejts.

Gejts nije prvi koji je dao takvo predviđanje. Neki stručnjaci kažu da bi brzo širenje omikrona, iako je svakako opasno, moglo da kod većeg dela populacije stvori takozvani “prirodni imunitet” koji bi ovu pandemiju uveo u njenu endemsku fazu.

Gejts se dotakao tog scenarija u svojim pitanjima i odgovorima na Tviteru, predviđajući da će „omikron stvoriti dosta imuniteta, barem za sledeću godinu“.

“Jednom kada kovid konačno postane endemičan, možda ćemo morati da uzimamo vakcine protiv korone godišnje na određeno vrreme, kao i uslučaju gripa”, konstatovao je Gejts.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime