BiH traži procesuiranje 14 hrvatskih ratnih komandanata vojne operacije “Bljesak”: “Nismo prelazili granicu…”

0

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je prijem međunarodne zamolnice tužilaštva Bosne i Hercegovine vezano za postupke protiv hrvatskih ratnih komandanata, a odluke o daljem postupanju doneće Državno tužilaštvo i o svemu obavestiti javnost.

Kako prenose hrvatski mediji reč je o “komandnom vrhu vojne operacije Bljesak” i da se oni terete za krivična dela “ratnog zločina protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja”.

Na popisu je 14 ljudi, a među njima su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Luka Džanko, Vinko Vrbanac, admiral Davor Domazet-Lošo, ali i pokojni Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

“Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gde bi tu bio ratni zločin. Mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”, izjavio je penzionisani general Vinko Vrbanac i dodao da je to doživeo jako loše i neugodno i da smatra da ih „treba već jedanput pustiti na miru“, preneo je Večernji list.

Sa tim je saglasan i drugi optuženi general.

“Mislim da je to legitimna operacija Hrvatske vojske i da nikakve posebne namere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo”, rekao je Pavao Miljavac.

“Ovo je sve rekla kazala. Po meni je to čak i politički motivisano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice one su 15 god stare, i zašto baš sad…?“, pita se Miljavac.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je iz Knina poslao poruku Bosni i Hercegovini, povodom opštužnica i rekao da taj film “ne budu gledali”.

“Istorijske činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska je pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje niti jednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija”, poručio je državni sekretar ministarstva Josip Salapić.