BiH: “Nezabeležena diplomatska glupost”

2
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pre dva dana održana je sednica Predsedništva BiH, nakon koje je srpski član Milorad Dodik najavio blokadu svih projekata na nivou Bosne i Hercegovine koji se odnose na Federaciju.

„Osim projekata za Federaciju BiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u Federaciji BiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj“, upozorio je Dodik, nakon što su odbijeni svi njegovi predlozi na sednici Predsedništva.

Ono što je usledilo nije išlo u pravcu razvojnih projekata, ali bi posledice u političkom smislu mogle da budu mnogo gore – ne samo za jedan entitet, već i za litavu državu. Dodik je na sednici glasao protiv davanja agremana novom ambasadoru Nemačke u BiH Tomasu Fitšenu.

Nekoliko časova kasnije, iz Nemačke je stigla reakcija na tu odluku, odakle traže da se u roku od dva dana izjasne o takvom potezu. Mediji već prenose da bi u suprotnom BiH mogla da ostane bez podrške Berlina, uključujući i proces dobijanja kandidatskog statusa.

Iznenađenje nakon 30 godina saradnje

Ministarstvo spoljnih poslova BiH primilo je i dopis u kojem se traži hitan sastanak sa otpravnikom poslova ambasade BiH. „Nemačka strana neprijatno je iznenađena i razočarana informacijama da Predsedništvo BiH nije dalo agreman Nj.E. Fitšenu. Od Predsedništva BiH traže da u narednih 48 časova da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini takve odluke. Neprihvatljivo je takvo ponašanje, kao i da se tako nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne saradnje dve zemlje“, stoji u dopisu Ambasade BiH u Berlinu, gde se dalje upozorava da će, ukoliko ne dobiju jasno objašnjenje, preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u spoljnopolitičkim prioritetima, posebno u dobijanju kandidatskog statusa.

Za pojedine analitičare upečatljivo je što se odgovornost traži od kompletnog državnog vrha, iako je Dodik glasao za odluku. „Apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svetu znaju – politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj“, rekla je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, naglasivši da su, „zbog Dodikove secesionističke i proruske politike, milionski vredni projekti Evropske unije i Nemačke za Republiku Srpsku blokirani i na čekanju“.

U svakom slučaju, razloge Dodikove odluke i odbijanja agremana možda bi trebalo tražiti u događaju od pre nekoliko dana, kada je Nemačka obustavila novac za kasarnu Oružanih snaga BiH u Doboju.

„Nije zgodno imati probleme sa Nemačkom, ali nikakav novac nije dovoljan da se sruši karakter srpskog naroda, što Nemci moraju da razumeju“, rekao je Dodik tada komentarišući odluku o obustavljanju novca – istakavši da je saglasan sa stavom Nemačke da novac za odbranu BiH ne dodeljuje.

Odmazda za rezoluciju u Bundesatagu?

„Kada Nemačka u Bundestagu donese rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje Republike Srpske i da se napravi drugi sistem uređenja u BiH, onda moramo da se protivimo. Kako misle da kasarnama u Federaciji BiH novac daju. Ako narednu odluku budu hteli da realizuju, neće moći ni u Federaciji BiH, kada je reč o odbrani. Ako hoće tu podelu BiH, saglasan sam, a 200.000 evra (koliki je bio iznos za dodelu kasarni u Doboju) za Nemačku je smešno“, zaključio je Dodik.

Bivši ambasador BiH Slobodan Šoja, koji je i ranije govorio za DW o diplomatiji Bosne i Hercegovine, reagovao je na svom Fejsbuk-statusu napisavši da se moglo očekivati da će osobe koje su, kako je rekao, odavno obesmislile i sebe i svet iz kojeg dolaze, i koje predugo guše i sebe i nas, kad-tad doterati sopstveno ludilo do krajnosti.

„Odbijanje agremana novom nemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti, već i nervoze i panike jednog očigledno pogubljenog čoveka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, pre svega Srbima i Republici Srpskoj“, kaže Šoja, ocenjujući Dodikov potez kao nezabeleženu diplomatsku glupost koja bi mogla i morala skupo da ga košta.

„Ne obrazlagati, ali završiti budalaštinu“

„Ovaj nediplomatski šamar Nemačkoj toliko je čudan i sulud, da je Nemačka takođe odlučila da učini nešto nediplomatski i prekrši Bečku konvenciju. Naime, kad jedna zemlja odbije da da agreman, prema odredbama Bečke konvencije nije obavezna da obrazloži razlog. A Nemačka nam sad daje 48 sati da dobije objašnjenje! Razumljiva je ljutnja, ali treba se držati diplomatskih pravila. Nemcima bi trebalo dati do znanja da im nećemo ništa obrazlagati, jer im je sve jasno, uveravajući ih da će se to pitanje brzo rešiti“, naglašava Šoja, pozivajući Šefika Džaferovića da hitno sazove novu sednicu Predsedništva BiH koje mora da da agreman novoimenovanom nemačkom ambasadoru, nezavisno od toga kako će Dodik da glasa.

„Ako u roku od 72 sata Dodik ne pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa (a toplo bih mu savetovao da to ne čini), onda se smatra da je novi ambasador dobio agreman. Tako obavezno mora da se što pre završi ova budalaština“, zaključuje Šoja na svom nalogu na Fejsbuku.

2 KOMENTARA

  1. G. Soja, nisam diplomata ali nesto nisam bas siguran da negde stoji da se MORA dati agreman za nekog Ambasadora, bice da se to desava i onda ta drzava predlozi nekog drugog koji je mozda prihvatljiviji ali da se MORA nisam siguran. Sa druge strane ako odluku treba da donese Predsednistvo kako je moguce da se zaobidje treci clan ili je to moguce u BiH, mnogo vam je mutna radnja. Ziveli

  2. Dodik ima pravo,oni (većina zapada i Muslimanska Bih) svi rade na ukidanju Republike Srpske,pa i Hrvatskog utjecaja,blokiraju svaku srpsku ivesticiju i svaku pomoć Srbima.Šta onda očekuju od tog političara,samo da kao robot odobrava sve i smeška se.Nema od tog ništa!!!

Comments are closed.