BiH: Ministar bio na korona žurci u vreme policijskog časa, poslanici nisu podržali njegovu smenu

0
BETAPHOTO/Merima Spahic/DS

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržao predlog opozicionih poslanika o smeni ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD).

Za njenu smenu glasalo je 13 poslanika, protiv je bilo 15, a 11 poslanika se uzdržalo se od glasanja.

Zahtev za smenu zamenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića (Ujedinjena Srpska) nije dobio entitetsku većinu, pa će odluka o njegovom statusu biti doneta u drugom krugu glasanja.

Za Ilićevu smenu glasalo je 16 poslanika, protiv 14, a od glasanja se suzdržalo devet poslanika.

Da bi bio smenjen trebalo je da među onima koji su glasali su njegovu smenu bude i većina poslanika iz RS.

Zahtev za smenu Košarca poslanici opozicije uputili su zbog njegovog prisustva tzv. korona žurci u Sarajevu za vreme policijskog časa, kojoj je prisustvovalo dvadesetak osoba, među njima neki od pevača narodne muzike.

Košarac je pre glasanja, obraćajući se poslanicima, priznao da je otišao na proslavu rođendana doktora koji je lečio njegovu pokojnu majku, sa kojim je i kućni prijatelj.

Dodao je da “nije razmišljao” u trenutku kada je pozvan na zabavu.

“Poštovaću odluke Parlamentarne skupštine BiH”, zaključio je Košarac.

Pre glasanja poslanici su vodili žestoku trosatnu raspravu.

U obrazloženju incijative za smenu ministra Košarca je navedeno da je u vreme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u RS on prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno merama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem prekšio zakone koji su na snazi za vreme stanja nesreće i vanrednog stanja.

Za zamenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vreme vanrednog stanja u RS, u noćnim časovima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno merama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze.

(Beta)