“BiH da dobije status kandidata, njeno preskakanje nalikovalo bi sadizmu”: Milanović o ubrzanom putu u EU za Ukrajinu i Moldaviju

0
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo se danas založio da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata za ulazak u EU ocenivši da bi preskakanje te zemlje “nalikovalo sadizmu”.

“Ja sam za to da se celoj BiH, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli, jer biće jako teško, gotovo nemoguće, objasniti kako to da Ukrajina i Moldavija mogu da budu kandidati i to u težem stanju u kojem su, a BiH ne može”, rekao je Milanović novinarima tokom posete kasarni u Zemuniku kod Zadra.

On je ukazao da se o kandidaturi BiH opet ne govori “kao da ta država ne postoji” i ocenio da bi preskakanje BiH u kojoj “nema oružja, nema rata, nema teritorijalnih sporova, ništa ozbiljno, nalikovalo sadizmu”.

“Hrvatska ne može da dopusti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat. Ako im sad ne damo status kandidata, jasno je da ih ne percipiramo kao državu”, naglasio je Milanović. 

Hrvatski predsednik je kazao da ga “u sarajevskim krugovima stalno gledaju kao neprijatelja BiH, kao nekoga ko ih želi smožditi, poderati”, ocenivši da je reč o “suludoj ideji da bih to želeo ili tako razmišljao”.

Naglasivši da se zalaže da cela BiH, a ne samo Hrvati, dobije status kandidata, on je rekao da reakcije u Sarajevu među onima koji ga inače kritikuju, “nisu bile loše”. “Očekujem da se i hrvatska vlada i premijer zauzmu za to, to nije teško”, istakao je Milanović.

Milanović je zaključio da Evropska komisija nije samostalno donela odluku o Ukrajini i Moldaviji, jer u takvim stvarima “nije autonomna” i da je neko drugi odlučio ili su se uskladili da se prijateljski nastupi prema tim država. Milanović je ocenio da je to u redu, ali da Hrvatska “ne sme da dozvoli da se preskoči BiH”.