“BiH će biti ili sa Dodikom ili bez njega”: Komšić iz Njujorka o blokadi institucija…

0

(Beta) – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije neophodan da bi BiH funkcionisala.

“Ove zemlje će biti i s njim, a i bez njega, pogotovo”, kazao je Komšić za sarajevski portal Klix iz Njujorka, gde će učestvovati na sednici Generalne skupštine UN.

Dodik je ranije danas novinarima u Banjaluci rekao da je Komšić “privatizovao funkciju” i da sednici Generalne skupštine UN-a može prisustvovati u svoje ime, a ne kao član Predsedništva BiH.

On je još kazao da je 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru UN-a o tome da nema zajedničke odluke Predsedništva BiH da se Komšić obrati na sednici Generalne skupštine UN-a.

Dodik je ocenio da će generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) “doprineti raspadu BiH”, ako dozvoli obraćanje Komšiću.

“Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njen raspad. Generalni sekretar ignoriše Ustav BiH i proceduru Poslovnika o radu. Predsedništvo BiH odluke donosi konsenzusom. Ovo je pitanje bilo na prethodnoj sednici i nije dobilo saglasnost”, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN-a ovim potezom je “zabio još jedan ekser u kovčeg BiH”.

“On je tako zabio ekser u mrtvački kovčeg BiH, jer je dao mogućnost da se sluša samo jedna strana, ozlojeđena svojom pozicijom. Tamo nema BiH, tamo postoji samo Željko Komšić nedefinisan i neartikulisan kakav je i inače”, istakao je srpski član Predsedništva BiH.