“Bigmalion skandal”, finansijske malverzacije i nova optužba protiv Sarkozija: Bivši predsednik Francuske ponovo pred sudom

0

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi ponovo će se naći pred sudom, pod optužbom da je prekršio zakon u kampanji za predsedničke izbore 2012. godine.

Pored njega, optužnica je podignuta protiv još 13 osoba koje su bile umešane u takozvani „Bigmalion skandal“, prenosi BBC.

Sarkozi i ljudi iz njegovog štaba optuženi su da su u kampanji potrošili gotovo dvostruko više od 22,5 miliona evra, koliko zakon dozvoljava, a da su, da bi to sakrili, naknadno angažovali PR firmu Bigmalion, koja je onda fakture slala Sarkozijevoj partiji, a ne kampanji.

Državni tužilac je u optužnici naveo da ne može da dokaže da je Sarkozi bio organizator te prevare, ali smatra da je morao za nju da zna. Sarkozi je odbacio sve optužbe, a ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na jednogodišnji zatvor.

Zamenik direktora kampanje Žerom Lavrilo, koji je takođe optužen, priznao je da je nadgledao proces prebacivanja troškova na partiju, ali tvrdi da je to organizovao na svoju ruku.

Na optuženičkoj klupi će se naći i dvojica suosnivača kompanije Bigmalion, a jedan od njih, Gi Alves, priznao je u istrazi da su pravili lažne fakture.

Pre dva i po meseca Sarkozi je zbog pokušaja podmićivanje sudije osuđen na tri godine zatvora, od čega dve uslovno, a kaznu će moći da odsluži u kućnom pritvoru. Tada je proglašen krivim zbog toga što je sudiji nudio prestižni posao u zamenu za informacije o pravnom postupku protiv njegove stranke.