“Biće strašno ako istovremeno budemo imali grip i koronu, takva tragična situacija je bila u Italiji…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne od 1. oktobra da ne dođe do sudara sa koronom.

Tiodorović je za jagodinsku TV Palma plust sinoć rekao da je to “veliki posao koji treba odraditi” i zato je, kako je rekao, za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra.

“Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do miksanja ta dva virusa, običnog gripa i korone i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno”, upozorio je Tiodorović.

Kako je rekao, “takva tragična situacija desila se Italiji marta ove godine, kada se u Italiji pod epidemiju gripa podvukla epidemija korone i to je delovalo strahovito loše sa ogromnim ljudskim gubicima”.

“Nas niko ne treba da podseća kada u mirnoj situaciji počinje vakcinacija protiv gripa. Tada dolaze penzioneri i hronični bolesnici i sami pitaju da li je stigla vakcina. Oni ne bi dolazili da im ta vakcina ne pomaže”, rekao je Tiodorović.

Dodao je da ne postoji vakcina koja 100 odsto štiti, ali kako je objasnio kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, sa hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku, dok kod starih i bolesnih ta vakcina može značiti prevenciju od smrti.

Prema njegovim rečima, “nema te vakcine koja će sama po sebi štititi”, već mnogo zavisi od njenog dejstva i stanja organizma koji je primi, i to utiče na rezultat vakcinisanja.

On je precizirao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, odnosno hroničnih bolesnika, starijih ljudi, onih sa padom imuniteta bez obzira na starost, uključujući i zaštitu trudnica, porodilja, dece koja su veoma osetljiva i koja imaju oboljenja koja mogu da proizvedu pad imuniteta.

(Beta)