Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković izjavio je da će mu biti zadovoljstvo da vrati orden Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Ne moraju mi ga oduzimati, posebno kad vidim kome su sve taj orden dali, biće mi zadovoljstvo ga ga vratim“, rekao je on za RTCG.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je pre dva dana u Pljevljima, gde je predvodio litiju zbog Zakona o slobodi veroispovesti da će Sinod Srpske pravoslavne crkve oduzeti orden Svetog Save ministru odbrane Predragu Boškoviću, kojim ga je odlikovao za doprinos koji je dao u izgradnji hrama Svetog Đorđija u Pljevljima.

Bošković je u vreme izgradnje bio predsednik Odbora pljevaljskog Rudnika uglja, i sa te je pozicije pomagao hram u Pljevljima.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, rekao da ga ne čude izjave mitropolita Amfilohija, budući da se, kako navodi, u poslednje vreme ponaša više kao biznismen nego kao svešteno lice.

„Ono na šta sam posebno ponosan je to što se moji i politički stavovi Rista Radovića (svetovno ime Amfilohija) dijametralno suprotno razilaze“, rekao je ministar.

Bošković je naglasio da orden SPC nije ni tražio, te da je bio u Odboru Rudnika uglja Pljevlja, kada su pomogli finansiranje nekoliko verskih objekata.

„Izuzetno sam ponosan na to što smo tada radili i da sam danas u prilici, sigurno bih isto uradio i pomogao izgradnju verskih objekata, ili obnovu postojećih, bilo gde na teritoriji Crne Gore“, poručio je Bošković.

Bošković je ocenio da je bezbednosna situacija u Crnoj Gori stabilna i da su državni organi i u prošlosti znali da se izbore sa izazovima koji su bili mnogo složeniji s aspekta bezbednosti.

„Siguran sam da imamo i snage i kapaciteta da sve ovo prevaziđemo na miran i dostojanstven način i u skladu s onim praksom koja se baštini u razvijenim evropskim državama, porodici naroda kojoj Crna Gora teži“, kazao je on.

Bošković oštro kritikuje litije koje se održavaju. On je rekao da je Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen da se protiv Crne Gore povede krstaški rat. Protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom, već je, smatra on, namera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006.

(Beta)

Komentar(1)

  1. Nikša
    22. фебруар 2020. 13:35

    Kad već "težiš" evropskim narodima... Čovek se imenuje onako kako on kaže da se zove, a ne onako kako ga ti i tvoji besprizornici zovete... Ne kažem ovo zbog Amfilohija, nego da ti se to vaspitanje, tamo ne omakne slučajno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.