“Bezbedna i dobro”: Sa Peng Šuaj razgovarao predsednik MOK

0
Foto EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

(Beta-AP) – Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah razgovarao je danas sa kineskom teniserkom Peng Šuaj oko 30 minuta, koja je rekla da je “bezbedna i da je dobro”.

Kako je saopštio MOK, Bah je sa Peng razgovarao putem video poziva, a ona se javila iz Pekinga. Za Peng vlada zabrinutost, nakon što je nestala iz javnosti kada je početkom novembra objavila na društvenim mrežama da ju je seksualno zlostavljao bivši zamenik premijera Kine.

Peng se danas pojavila na teniskom turniru za mladje kategorije u Pekingu, a organizatori turnira su objavili na društvenim mrežama fotografije kako Peng stoji pored terena, maše i potpisuje velike komemorativne teniske loptice za decu.

Osim Baha, u video pozivu učestvovala je i predstavnica sportske komisije MOK Ema Terho i članica MOK Li Lingvej, nekadašnja predsednica Teniskog saveza Kine.

Kako se navodi, Peng je zahvalila MOK na brizi.

“Objasnila je da je dobro i da je bezbedna, da živi u svom domu u Pekingu, ali da bi želela da se poštuje njena privatnost. Zbog toga u ovom trenutku želi da provede vreme sa porodicom i prijateljima”, navodi se u saopštenju MOK.

Peng Šuaj je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra objavila je da ju je nekadašnji premijer Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada “stražarila ispred vrata”.

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je “posle toga imala osećanja prema njemu”. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao “tenis” blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng. Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuaj.

Bah je pozvao Peng da večeraju zajedno kada doputuje u januaru u Peking, što je ona, kako se navodi, “rado prihvatila”. Takodje, pozvani su Terho i Li.

“Osetila sam olakšanje kada sam videla da je Peng Šuaj dobro, a to je bila naša najveća briga. Činilo se da je opuštena. Ponudila sam joj našu podršku i da ostanemo u kontaktu u bilo koje vreme, koje njoj odgovara, što ona ceni”, navela je Terho.

Vladajuća Komunistička partija suočavala se sa sve većim apelima teniskih zvezda i zvaničnika da dokaže da je Peng, trostruka učesnica Olimpijskih igara i bivša prva teniserka sveta u dublu, bezbedna i da joj dozvoli da govori slobodno.