“Bez potvrde u tržnim centrima, skraćena izolacija”: Crna Gora ublažila mere…

0
Profimedia

(Beta) – Crna Gora je danas ublažila mere na suzbijanju širenja koronavirusa, pošto je broj novoobolelih u poslednje dve sedmice pao za 40 odsto, saopštili su predstavnici Insituta za javno zdravlje u Podgorici.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da se zbog toga od sutra ukida Nacionalna digitalna kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne zgrade koje imaju više od 1.000 metara kvadratnih, a trajanje izolacije skraćeno je sa 14 na 10 dana.

Kako je naveo, broj novoobolelih od novog koronavirusa u poslednje dve sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dve sedmice pre, od 9. septembra do 22. septembra.

Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar.

“U poslednje dve sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dve sedmice ranije”, naveo je Galić.

Galić je rekao da su izmenjeni uslovi za digitalnu kovid potvrdu, za koju je između ostalog, potreban pozitivan PCR test stariji od 10 i noviji od 180 dana.

“Ostali elementi digitalne kovid potvrde su – da je lice u celosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da osoba poseduje negativan PCR test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata, da osoba poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati”,  kazao je Galić.

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović je kazala da je u Crnoj Gori trenutno na bolničkom lečenju 365 kovid pacijenata. To je blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu.

“Od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani. Pacijenata mlađih od 50 godina ima 21. Svi su nevakcinisani”, kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje novinara, Radulovićeva je rekla da nije tačna informacija da srednjoškolci rade na kovid odeljenju, ističući da je uslov za smenski rad završena srednja škola.

“Niko ko se nalazi na praksi ne može da obavlja posao u smislu smenskog rada. To može samo neko ko ima završenu školu i imaju položen državni ispit. Dakle, nije tačna informacija da srednjoškolci Medicinske škole rade u kovid odeljenjima. Na kovid odeljenju radi isti profil lekara specijalizanata kao do sada”, rekla je Radulović.