Bez muzike u beogradskim baštama nakon 22 sata: Zabranjena upotreba plamena i ćumura u zgradama

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Ugostiteljski objekti u Beogradu posle 22 sata radnim danom i posle 23 sata petkom i subotom neće moći da emituju muziku u baštama, odnosno neće biti dozvoljeno da se muzika iz ugostiteljskih objekata čuje u baštama, odlučeno je u Skupštini grada Beograda, usvajanjem Izmena i dopuna Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji prestonice, prenosi RTS.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je buka iz ugostiteljskih objekata jedan od najčešćih problema sa kojima se gradska uprava suočava i jedan od najčešćih razloga zašto se građani žale.

Vesić kaže da će se na ovaj način obezbediti mir za sve građane, a istovremeno omogućiti ugostiteljima da rade.

“Ova odluka se ne odnosi na Skadarliju, Adu Ciganliju i priobalje duž vodotokova prvog reda Save i Dunava jer ćemo problem buke iz ugostiteljskih objekata koji se tu nalaze rešiti na drugi način, odnosno donošenjem Zakona o buci, kada će svi morati da sprovedu tehničke mere zaštite od buke kako bi mogli da rade normalno”, rekao je Vesić.

Što se tiče ostalih ugostiteljskih objekata u Beogradu, naveo je da će se od šestog ili sedmog septembra, kada bude stupila na snagu odluka koja je danas usvojena, rigorozno kontrolisati njena primena.

Inače, za kršenje ove odluke propisane su najviše moguće kazne i to 150.000 dinara za pravna lica, 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i 75.000 dinara za preduzetnika.

“Za više do 95 odsto ugostitelja ništa se neće promeniti”

Goran Vesić ističe da u gradskoj upravi žele da obezbede da se u Beogradu zna red.

“Za više do 95 odsto ugostitelja ništa se neće promeniti u njihovom radu jer najveći broj njih poštuje sva pravila, ali nažalost, prema našoj proceni ima oko pet odsto ugostitelja koji prave haos u gradu, postavljaju zvučnike i iz svojih objekata puštaju muziku neprimerene jačine i to traje duboko u noć”, poručio je Vesić.

Istakao je da to posebno rade oni koji se nalaze pored stambenih zgrada, za koje ne važi odluka da u stambenim zgradama može da se radi radnim danom do ponoći, a vikendom do jedan sat iza ponoći.

“Na ovaj način ćemo uvesti red. Kao što smo uveli red u bahato parkiranje, uvođenjem sistema ‘Oko sokolovo’, sada ćemo uvesti red i kada je u pitanju buka jer želimo da ugostitelji rade i da se ljudi provode u njihovim objektima, ali sa druge strane moraju da vode racuna o tome da svi građani Beograda imaju posle određenog vremena tokom dana pravo na svoj mir”, istakao je Vesić.

Zabranjena upotreba otvorenog plamena i ćumura u zgradama

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojena je i odluka da se u stambenim zgradama zabranjuje upotreba otvorenog plamena i korišćenje ćumura.

Goran Vesić je objasnio da se odluka koja će stupiti na snagu 1. januara sledeće godine, odnosi na stanare i vlasnike ugostiteljskih objekata koji su u stambenim zgradama.

Naveo je da je, prema izveštajima MUP-a i vatrogasnih službi, upotreba otvorenog plamena i korišćenje ćumura jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama i podsetio da je u poslednje vreme bio veliki broj požara, uz žrtve i veliku materijalnu štetu.

“Početkom epidemije koronavirusa dogodio se strašan požar na Novom Beogradu kada je stradalo čak sedmoro ljudi. Na sledećoj sednici dodatno ćemo precizirati ovu odluku po pitanju ugostiteljskih objekata, čime će biti rešeno i pitanje plinskih boca. Ukoliko plinske boce nisu atestirane apsolutno u skladu sa svim važećim propisima MUP-a, njihova upotreba će biti zabranjena”, precizirao je Vesić.

Podsetio je da je nedavno izbio požar u kineskom tržnom centru, kao i u Čika Ljubinoj, koji su bili izazvani plinskim bocama.

“Vreme je da se uvede red u ovu oblast. Mislim da će građani biti zadovoljni ovom odlukom, a sve je urađeno uz saglasnost Sektora za vanredne situacije MUP-a”, rekao je Vesić.

Usvojeni i drugi zaključci, izveštaji i odluke…

Odbornici su usvojili i Odluku o dopuni odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, kao i Odluku o obezbeđivanju uslova za razvoj, upravljanje i održavanje servisa za digitalno pružanje usluga u oblasti komunalnih delatnosti i ostalih poslova iz nadležnosti Grada Beograda “Beograd pametan grad – Belgrade smart city”.

Gradski odbornici usvojili su i Zaključak o ispravci Odluke o završnom računu Grada Beograda za 2020. godinu, Odluku o otpisu potraživanja dospelih na dan 31.12.2018. po osnovu neizmirenih izvornih, javnih prihoda Grada Beograda prema Privrednom društvu kompanija “Progres” a. d. Beograd.

Usvojen je i Izveštaj o napretku sprovođenja programa zaštite životne sredine za period od 2016. do 2020. godine, kao i Odluka o dopunama odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda i kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Beograda.

Takođe, usvojen je izveštaj o napretku sprovođenja Programa zaštite životne sredine za period 2016. do 2020. godine, koji je pokazao da je najveći broj aktivnosti potpuno ili u velikoj meri realizovan (74 odsto).