Bez Krivokapića na Odboru: “Poštovaće Ustav, ovo malo dok je još na funkciji…”

0
Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac jedina se odazvala pozivu skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Crne Gore, koji je za danas zakazao njeno i kontrolno saslušanje predsednika crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Sergeja Sekulovića.

Odbor je kontrolno saslušanje ministarke Injac zakazao na temu – prikupljanje informacija o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

To skupštinsko telo planiralo je da Krivokapića i Sekulovića saslušaju na temu – nezakonito upravljanje aktivnostima Uprave policije i ugrožavanje njene političke i ideološke neutralnosti i operativne nezavisnosti. Predsednik Odbora Milan Knežević kazao je da sednici prisustvuje većina članova i da imaju kvorum za punovažno odlučivanje i dodao je da je Krivokapić Odboru uputio dopis da se neće odazvati na saslušanje.

“Neću se odazvati na vaš poziv iz razloga koje sam nekoliko puta navodio”, napisao je Krivokapić, a prenose Vijesti.

Krivokpaić je, kako prenose Vijesti, poručio da odluka Odbora o kontrolnom saslušanju predsednika Vlade nije utemeljena u Ustavu, zakonu i Poslovniku Skupštine. On je u dopisu naglasio da je odluka da ga pozovu na saslušanje potpuno neosnovana. I Sekulović je Odboru poslao dopis kojim ih je obavestio da su u saznanju da Krivokapić neće prisustvovati i da će, ako ta saznanja nisu tačna, u najkraćem roku pristupiti na sednicu.

Knežević je istakao da nisu dobili obavezujuće uputstvo koje su tražili, dodajući da smatra da se ponavlja nezakonito postupanje Krivokapića. Ocenio je da on takvim ponašanjem derogira Odbor, ali da ustvari derogira svoju funkciju.

Poručio je i da neće odustati od toga da premijer Krivokapić poštuje zakone i Ustav: “Ovo malo dok je još na funkciji”.

Knežević je rekao i da će, kada se promeni tužilaštvo, od njih tražiti mišljenje o Krivokapićevom neodazivanju, a da to neće uraditi sada, da ga ne optuže da sarađuje sa Katnićem (Milivojem).