“Bez dogovora, DF, SNP i Demos bili samo za izbor nove vlade”: Treći sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori…

0
Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Treći sastanak predstavnika parlamentarne većine Skupštine Crne Gore, na kojem se razgovaralo o predlozima za rešenje aktuelne krize vlasti, održan je danas, prenose podgoričke Vijesti.

Iz Demokratskog fronta su istakli da će o detaljima sastanka oglasiti saopštenjem, dok je predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao da danas nije bilo dogovora. Istakao je da su i danas u statusu kvo, ali koliko će to potrajati zavisi od velikih političkih subjekata.

On je rekao da je za UCG rekonstrukcija prihvatljivije rešenje. Podvukao je da ta partija nije za nove izbore. Istakao je da su iz DF sa SNP, Demos samo za izbor nove Vlade, a da su ostali za rekonstrukciju.

“Ovde je sporno imamo li dogovor, a nemamo ga, na nivou velikih političkih partija”, rekao je Danilović.

Na sastanak su došli Andrija Mandić (NOVA), Milan Knežević (DNP), Branko Radulović (PZP), Vladimir Joković (SNP), Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar i Zoran Mikić (URA), Goran Danilović (UCG), Miodrag Lekić (Demos), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Zoran Miljanić (CIVIS).

Predstavnici parlamentarne većine je trebalo da se izjašnjavaju o predloženim opcijama za izlazak iz krize – rekonstrukciji Vlade koju zagovaraju Demokrate ili izboru nove Vlade s novim premijerom, za šta se zalaže Demokratski front i deo koalicije “Za budućnost Crne Gore”, pišu Vijesti.

Prvo okupljanje predstavnika većine održano je 24. juna, na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića.

Čelnici Demokratskog fronta odbili su tada mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić, poručivši da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Na drugom sastanku, koji je, opet na inicijativu Lekića i Jokovića, održan 6. jula, nije bilo nikakvog pomaka u rešavanju krize. Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, saopštio je tada da je DF predložio da funkciju novog premijera preuzme neko iz koalicije „Mir je naša nacija“, a da predsednik Skupštine Crne Gore bude s liste „Za budućnost Crne Gore“. Taj politički savez za premijera je predložio upravo Miodraga Lekića.