Bez čega od 20 časova ne možete u kafiće i restorane: Šta propisuje nova uredba vlade

0

Na sednici Vlade, koja je održana jutros, usvojena je nova uredba o primeni kovid propusnica. Kao što je i najavljeno, od večeras će važiti od 20 časova i to ne samo u ugostiteljskim objektima, već i u kladionicama, kockarnicama, slot klubovima i drugim objektima u kojima se organizuju igre na sreću, saopšteno je iz Vlade. Dodaje se da na osnovu iste uredbe radno vreme tih objekata više nije ograničeno.

Novom uredbom propisano je da nakon 20 časova neće biti moguće boraviti u ovim objektima bez kovid propusnice, a ukoliko ugostiteljski objekti ili kladionice rade non-stop, ulazak bez kovid sertifikata moguć je tek od šest časova ujutru narednog dana.

Iz Vlade objašnjavaju da je kovid propusnica u stvari digitalni zeleni sertifikat, koji svaki građanin dobije kada se vakciniše protiv koronavirusa ili kada dobije rezultate testiranja na kovid. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti imejlom preko eUprave, što je lakši način, a može se izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Ulazak u ugostiteljski objekat, kockarnicu ili kladionicu nakon 20 časa u narednom periodu  omogućiće vam digitalni zeleni sertifikat koji sadrži najmanje jedno od navedenog:

• Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida 19, kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,
• Negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata,
• Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,
• Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim pi-si-ar ili antigenskim testom,
• Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima. Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog kju-ar koda.

Cilj uvođenja kovid sertifikata je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i večeras građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da će kontrola biti dodatno pojačana.

“Vlada Republike Srbije se nada da će stopa vakcinacije u našoj zemlji dodatno rasti, s obzirom na to da je masovna vakcinacija jedini put do pobede nad pandemijom korona virusa. Ukoliko ove mere ne budu dale rezultat, Vlada se neće ustručavati od pojačavanja postojećih i uvođenja novih epidemijskih mera”, navodi se u saopštenju.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina “Sinofarm”, ruska vakcina “sputnjik” kao i vakcine proizvođača “Fajzer” i “Astra-Zeneka”. Od sutra u našoj zemlji počinje i davanje vakcine proizvođača “Moderna”, koja se već distribuira vakcinalnim punktovima. Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i u domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.