Nakon veoma zapaženog i dobro posećenog ciklusa koncerata „Gudači u Galeriji“ Radio Beograd 2 se ove jeseni priključuje obeležavanju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena ciklusom koncerata „Betoven u Galeriji“, koji će se, počev od 29. septembra, jednom mesečno odvijati u Galeriji RTS. U okviru ovog ciklusa, nastupiće neki od naših najistaknutijih solista i ansambala i predstaviti raznovrsne delove Betovenovog opusa. Slušaoci Radio Beograda 2 sve koncerte moći će da prate i u direktnom prenosu na talasima ovog programa.

Prvim koncertom u ciklusu „Betoven u Galeriji“, u utorak 29. septembra, osim godišnjice Betovenovog rođenja, biće obeležen i 15. rođendan ansambla Metamorfozis, koji predvodi violista Saša Mirković. Ovaj izuzetni ansambl, čiju je jubilarnu koncertnu sezonu podržalo i Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, otvoriće ciklus koncerata „Betoven u Galeriji“ izvođenjem Betovenovih dela pisanih za gudački kvartet.

Violončelistkinja Sandra Belić, jedan od naših najboljih solista uopšte, sa svojim muzičkim prijateljima, nastupiće u cilusu „Betoven u Galeriji“ u sredu 28. oktobra, kada će, pored remek dela literature za violončelo, kakve su sonate za ovaj instrument, izvoditi i manje poznata dela Ludviga Van Betovena, poput „Dua za flautu i violončelo broj 1“.

Vrsna pijanistkinja Ljiljana Vukelja će, na svom resitalu 24. novembra, odsvirati u Galeriji RTS dva kapitalna ostvarenja Betovenove klavirske muzike – njegove poslednje dve sonate u kojima je kompozitor, po oceni stručne kritike, postigao savršenstvo u ostvarivanju maksimalnog jedinstva unutar sonatne forme i postavio izazovne zadatke za izvođača.

Ciklus koncerata „Betoven u Galeriji“ zaokružiće naš istaknuti flautista Ljubiša Jovanović sa svojim muzičkim prijateljima, u utorak 29. decembra, kada će poštovaoci Betovenove muzike moći da slušaju i dela koja se ne nalaze često na koncertnim repertoarima, a koja to po kreativnosti zaslužuju. Na programu će, između ostalog, biti jedan od najlepših primera Betovenovog melodijskog dara, Romansa br. 2, kao i njegova prozračna i ekspresivna Serenada opus 8.

Osim koncerata iz ciklusa „Betoven u Galeriji“, muzika ovog kompozitora otvoriće još jednu seriju prenosa na talasima Radio Beograda 2. Zahvaljujući muzičkoj razmeni u okviru Evropske radiodifuzne Unije Radio Beograd 2 i ove sezone nastavlja tradiciju prenosa operskih predstava iz jedne od najuglednijih operskih kuća na svetu, njujorškog Metropolitena. U ovoj sezoni Radio Beograd 2 će iz Njujorka prenositi 8 operskih predstava, počev od 12. decembra, kada će na programu biti opera Fidelio Ludviga van Betovena.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-454-od-24-septembra/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.