“Besposlen pop i jariće krsti”: Predsednik Hrvatske o Vučićevom pozivu Srbima širom sveta da istaknu srpsku zastavu…

0

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima širom sveta da 15. septembra istaknu srpsku zastavu, rekavši da “besposlen pop i jariće krsti”.

“Stvarno ne mogu da verujem da u Srbiji nemaju važnijeg i pametnijeg posla, poput ekonomskog razvoja države u kojem Srbija zaostaje, a Hrvatska ne napreduje kako bi trebalo”, rekao je Milanović u Pazinu.

Milanović je rekao da ne treba reagovati na Vučićev poziv Srbima da istaknu srpsku zastavu na novi praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, prenosi agencija Hina.

“Valjda se očekuje da svako od nas reaguje nekakvom svojom ekvivalentnom merom i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina”, naveo je predsednik Hrvatske.

Dodao je da se na taj način “ne gradi jaka, uticajna i moćna država”.

“Kao relativno mlad čovek, puno je još godina pred njim (Vučićem), smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom rečju, bez veze”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da Srbi u Hrvatskoj “sami treba da procene koji su pravi motivi tog poziva”.

Vučić je pre nekoliko dana objavio na društvenoj mreži TikTok snimak u kojem se Srbi pozivaju da istaknu zastave 15. septembra.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen u Srbiji i Republici Srpskoj 15. septembra. Taj datum je izabran kao godišnjica proboja Solunskog fronta 1918. godine, u Prvom svetskom ratu.