Besplatni internet kurs o umetnosti nastaloj kroz formule i algoritam

  0

  „Algoritamska umetnost“ je prilagođena školskom programu i primarno je namenjena svakom učeniku drugog i trećeg razreda gimnazije i nastavnicima koji im predaju matematiku, informatiku i likovnu kulturu. Podjednako zanimljiva i korisna može da bude i svima ostalima koji žele da lakše savladaju matematičke probleme ili pokažu svoju kreativnost koristeći kompjuterski kod.

  Kurs je pisan popularnim jezikom, obiluje zanimljivim ilustracijama i primerima i uvodi učenike u neočekivane vode gde su matematika i programiranje deo sveta kreativnosti. Milena Marić, diplomirana matematičarka, gimnazijska nastavnica i jedna od autorki kursa ističe:

  „Naša ideja kao autorskog tima bila je da, koristeći popularni jezik i konkretne primere stavimo znanja iz matematike i informatike u novi i mnogima neočekivani kontekst. Interaktivnost ovog kursa omogućava svakom polazniku ne samo da zaviri u matematičke formule i kompjuterski kod iza postojećih umetničkih radova, već i da i sam u okviru kursa programira svoje unikatno umetničko delo, sačuva ga na računaru i podeli sa drugima.“

  Pored Milene, na kursu je radilo mnoštvo drugih stručnjaka među kojima su doktorka digitalne umetnosti i programerka Aleksandra Jovanić, doktor nauka u oblasti metodike nastave matematike Ivan Anić i digitalni umetnik i programer Uroš Krčadinac. Svi oni su u kurs uneli svoje iskustvo stečeno u obrazovnom sistemu, ali i svetu video igara, animacije, grafičkog dizajna, istorije umetnosti i vizualizacije podataka.

  SAVREMENE KULTURE NEMA BEZ RAČUNARA I MATEMATIKE

  O tome kako se integrisanjem znanja iz različitih nastavnih predmeta učenici pripremaju za svakodnevni život i realne probleme objašnjava jedan od autora Uroš Krčadinac:

  „U osnovi je radoznalnost. Ako je osoba radoznala, otkriće da su veze između umetnosti, matematike i programiranja ne samo jake, nego nerazdvojne: matematika je jezik crtanih filmova, programiranje alat za pravljene video igara. Savremene kulture nema bez računara i matematike.  Zato je važno da mladi što pre nauče da povezuju discipline. Lično verujem da će najbolji među njima jednog dana sami izmisliti svoje zanimanje. “

  U isto vreme, „Algoritamska umetnost“ učenicima omogućava da se na zanimljiv način bave kreiranjem svojih umetničkih dela, vide kako su znanja koja su stekli upotrebljiva, pa čak i pokažu roditeljima da vreme provedeno ispred računara može da bude korisno utrošeno. S druge strane, kurs je značajan alat i za nastavnike kojima omogućava saradnju, pomaže da međusobno prepoznaju važnost predmeta koje predaju, a kod učenika kroz projektnu nastavu podstaknu timski rad, kreativnost i kritičko razmišljanje.

  Serijalu interdisciplinarnih kurseva „Algoritamska umetnost“ i „Epidemija“ u narednom periodu pridužiće se još jedan čiji će fokus biti na spajanju znanja iz oblasti fizike i informatike. Ministarstvo prosvete je nedavno i zvanično podržalo projekat i pozvalo sve gimnazije u Srbiji da kurseve uključe u realizaciju redovne nastave.