Besplatna psihoterapijska podrška u krizi koja neće prestati ni kad ona prođe

0
Foto: Profimedia

Više od 400 srpskih psihoterapeuta od 24. marta nudi i pruža besplatnu psihoterapijsku podršku građanima Srbije. Sa tom praksom neće prestati i nakon krize sa koronavirusom. 

Građani mogu razgovarati sa psihoterapeutima preko besplatnog poziva na 19833 od 15-21 sat.

Do sada je ovu vrstu pomoći zatražilo više stotina građana iz čitave Srbije, a koji se suočavaju sa neprijatnim osećanjima koje je donela sama epidemija i mere fizičkog distanciranja i izolacije. Poznato je da situacija oko epidemije pored fizičkog zdravlja narušava i mentalno zdravlje, tako da su intervencije u krizi veoma važne za smanjenje posledica po mentalno zdravlje stanovništva. Akciju je pokrenuo Savez psihoterapeuta Srbije koji okuplja 28 udruženja različitih naučno priznatih psihoterapijskih škola. Ovu akciju je podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija tako da građani od 16. aprila mogu ostvariti kontakt sa psihoterapeutima preko besplatnog poziva na 19833 od 15-21 sat. Pored besplatnog telefonskog poziva, kontakt sa psihoterapeutom je moguće ostvariti preko aplikacije koju je osmislio tim domaćih IT stručnjaka a koja se nalazi na sajtu podrskapsihoterapeuta.com .

Razvoj ove aplikacije je podržalo Ministarstvo za inovacije. Na sajtu Saveza psihoterapeuta se nalazi spisak svih psihoterapeuta-volontera koji zainteresovani mogu preuzeti (savezpsihoterapeuta.org) ukoliko žele da pronađu psihoterapeuta koji se nalazi u njihovom mestu stanovanja. Pored imena svakog od 400 psihoterapeuta navedeni su termini kada je dostupan, kao i način kontakta. Ova akcija će trajati i nekoliko meseci nakon okončanja epidemije jer je poznato da tek nakon opuštanja mogu nastati znaci narušenog mentalnog zdravlja.

Savez psihoterapeuta Srbije poziva sve građane koji žele da razgovaraju sa stručnim licem o svojim emotivnim problemima i stanjima da iskoriste ovu mogućnost i da bez osećanja straha ili stida kontaktiraju psihoterapeute jer je danas razgovor potreban svakome.

Psihoterapeuti pružaju usluge u skladu sa svojim etičkim kodeksom, a građani koji se jave zadržavaju anonimnost, preneo je Kurir.