Džeremi Korbin predstavio je najradikalniji laburistički manifest u poslednjih nekoliko decenija – naslovljen „Vreme je za pravu promenu“ – u čijem se središtu nalazi povećanje javnih investicija koje će se finansirati od oporezivanja korporacija i najbogatijih.

Lider laburista ovaj manifest je nazvao zbirom politika koje je politički establišment blokirao čitavu generaciju, a Gardijan piše da je značajno radikalniji od programa stranke iz 2017. godine.

Korbin tvrdi da, kako su laburisti i obećali 2017, neće biti povećanja poreza za 95 odsto obveznika, a da će novim poreskim merama biti pogođeni oni čiji prihodi prebacuju 80.000 funti.

Manifest predviđa povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru za 5 odsto, ali i porez za naftne i kompanije za proizvodnju gasa, kako bi se pomoglo Velikoj Britaniji da se preusmeri na zelenu ekonomiju, a da ne dođe do naglog rasta nezaposlenosti.

Ovaj porez obračunavaće se u skladu sa doprinosom datog preduzeća klimatskim promenama, a očekuje se da ukupna suma prikupljena od obveznika premaši od 11 milijardi funti, dok je ove godine iz sektora za proizvodnju nafte i gasa prikupljeno tek 1,1 milijarda.

Najvažnije tačke manifesta su:

  • Besplatan internet za sve, plaćen od poreza prikupljenog od multinacionalnih tehnoloških kompanija
  • Izgradnja 150.000 socijalnih stanova godišnje
  • Šest godina besplatnih treninga za odrasle i još hiljadu novih Sure Start centara

Dok Boris Džonson vrši pritisak da se Bregzit konačno privede kraju, laburisti žele da predizbornu debatu preusmere na domaću politiku. Korbin je takođe u više navrata istakao razliku između „mnogih“ i „najmoćnijih ljudi u Britaniji“ i pozicionirao se na strani prvih.

Novac prikupljen od poreza koristiće se za adaptaciju ekonomije da odgovori na klimatske promene, a to će značiti i prekvalifikaciju radnika iz naftne industrije, kao i investiranje u zelene tehnologije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.