Beogradski ugostitelji protestovali ispred Skupštine Srbije

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ugostitelji i drugi mali privrednici Beograda protestovali su protest, treći dan za redom ispred Skupštine Srbije zbog mera Kriznog štaba u borbi protiv pandemije bolesti covid-19 da ne rade ove nedelje, ali i zbog skraćenja radnog vremena prethodnih dana.

Stotinak učesnika protesta je donelo kolica iz ugostiteljskih objekata i njima onemogućilo saobraćaj u jednoj traci Bulevara kralja Aleksandra koja vodi prema Novom Beogradu. 

Zastupnik udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” Sladjana Trajković rekla je za Betu da traže da im se otpišu porezi i doprinosi na plate u prošloj godini i umanje za ovu godinu. 

“Prošle godine više nismo radili nego što smo radili i nemamo novca da platimo porez na zarade zaposlenih bez obzira što je taj dug odložen za ovu godinu i podeljen na 24 rate”, rekla je Trajković.

Dodala je da Vlada Srbije mesecima ne odgovara na više dopisa u kojima su saopštili probleme u privredi i odbija zahtev za razgovor. 

Trajković je rekla da je i ova godina počela sa još većim ograničenjem radnog vremena i da su diskriminisani u odnosu na hipermarkete koji ne prodaju samo prehrambenu robu, a dozvoljeno im je da rade duže nego ugostiteljima i drugim privrednicima. 

Država, kako je rekla, mora da umanji poreske obaveze i za ovu godinu, srazmerno vremenu u kome je malim privrednicima bilo dopušteno da rade.

Trajković je rekla da će protestovati svaki dan dok im se ne ispune zahtevi.