Beogradski festival igre i Visa najavili jesenji deo programa i nastupe prestižnih svetskih trupa

  0
  Foto: Visa i BDF

  Ljubitelje savremene igre od 8. septembra do 12. oktobra očekuje jesenji deo programa 18. Beogradskog festivala igre.Uz generalno pokroviteljstvo kompanije Visa, koja ovaj kulturni događaj podržava već četvrtu godinu zaredom, publika će moći da uživa u nastupima šest izuzetnih trupa iz Liona, Frankfurta, Los Anđelesa, Majnca, Barselone i Londona.

  Jesenji deo programa otvara Magi Maren kompanija igre, a publika će tokom festivala imati priliku da gleda i izvođenja trupa kao što su Drezden Frankfurt, BodyTraffic, Akrama Kana, Senjor Serana i TanzMainz. Reč je o kompanijama igre koje zbog različitih prepreka koje je postavila pandemija, nisu mogle da stignu u planiranim terminima, te su gostovanja odložena za septembar i oktobar.

  ,,Veoma mi je drago što savremena igra nastavlja da živi ove jeseni u Srbiji. Ponosan sam što Visa podržava ovaj veoma važan međunarodni festival i čestitao bih im na odličnoj organizaciji. Zajedno sa Beogradskim festivalom igre, nastavićemo da radimo na popularizaciji ove umetničke forme u Srbiji, kroz brojne aktivnosti i meni posebno drago priznanje za novinarsku izuzetnost – Visa Iskorak” – izjavio je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

  Kompanija Visa i Beogradski festival igre i ove godine su obezbedili bezbednu i bezgotovinsku online kupovinu ulaznica, a za korisnike Visa kartica predviđen je i popust od 20 odsto.

  ,,Nakon prolećnog dela Festivala koji je u Srbiju doveo svetske koreografe i našoj publici omogućio uživanje u izvanrednim izvođenjima, mogu ponosno da kažem da i jesenji deo obećava sjajne naslove i autore, a prvi umetnici već naredne nedelje stižu u našu prestonicu. Ove jeseni i sajt BDF-a je nov i drugačiji, te na pravi način zaokružujemo ovogodišnju ediciju” – izjavila je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

  Dugogodišnji partner Beogradskog festivala igre je i Francuski institut u Srbiji, koji svake godine omogućava izvođenja najboljih francuskih trupa kod nas.

  ,,Raduje me što imamo priliku da podelimo umetnost i razmenimo doživljaje koje savremena igra pruža i sa publikom u Srbiji. Ove godine iz Francuske dolazi jedna od najslavnijih kompanija igre, Magi Maren, koja u svom izvođenju kombinuje sociološke, ekonomske, teme životne sredine i pretvara ih u jedan angažovani komad. I ono što je najvažnije daje veliku inspiraciju mladima” – izjavila je Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji.

  „Visa Iskorak“

  Podsetimo, Visa i Beogradski festival igre već dve godine dodeljuju važno priznanje za novinarsku izuzetnost i popularizaciju umetničke igre u Srbiji – „Visa Iskorak“. Nagrada je ustanovljena sa idejom da se ukaže na posvećenost i profesionalnost izveštavanja o kulturnim sadržajima i oda priznanje novinarima koji doprinose da umetnička igra ostane tema od značaja. Prestižna nagrada „Visa Iskorak” ove godine dodeljena je Matiji Jovandiću, novinaru kulturne redakcije portala Nova.rs, a laureat za 2021. biće objavljen početkom naredne godine.

  Nastupi u JDP-u, Ateljeu 212, Srpskom narodnom pozorištu

  Nastup kompanije Magi Maren publika će moći da gleda 8. septembra u Ateljeu 212, dok će Drezden Frankfurt kompanija igre nastupiti 24. i 25. septembra u Operi Madlenianum. BodyTraffic iz Los Anđelesa, imaće dva izvođenja 25. i 26. septembra, u Srpskom narodnom pozorištu i Operi Madlenianum. Svoje umeće publici u Novom Sadu 1. oktobra. pokazaće i londonska grupa Akrama Kana, dok beogradsku publiku 7. oktobra očekuje izvođenje španske trupe Senjor Serana u Madlenianumu. Jesenji deo Festivala završava se 12. oktobra, nastupom trupe TanzMainz u JDP-u.