Beograd, Split, snajperi, pištolji, 115 kilograma TNT-a: Teroristička grupa Karlosa Šakala ordinirala je Jugoslavijom, a čuvena UDBA nije imala pojma o tome

0
Profimedia

Prema tvrdnjama samog Karlosa, njegov prvi dolazak u Jugoslaviju bio je 1969. Od tada pa do 1976. dolazio je „nekoliko puta“.

Tokom 1976. godine Karlos je tri puta boravio u Jugoslaviji. Ukupno dve nedelje proveo je u Beogradu i u malom mestu pokraj Splita. Pridružili su mu se spomenuti Vajnrih i kasniji pokajnik Hans Joakim Klajn. Putovali su još i Gerd Šnepel i Gerd Albartus.

Ovog potonjeg navodno je smaknuo Karlos 1987. nakon što ga namamio u Damask pa organizovao neko ad hok suđenje jer je Albartus, sumnjali su, bio špijun istočnonemačkog Štazija. Godinu dana kasnije, 1977, u SFRJ je otputovao samo Vajnrih.

U Jugoslaviji je bio pet ili šest puta, a jednom i u društvu Magdalene Kop. Gospođa je izvesno vreme bila njegova devojka, a 1986. rodila je Karlosovo dete, kćerku Elbu Rozu Kop. Sledeće dve godine, 1978. i 1979, ako je verovati Vajnrihu i njegovim iskazima tokom izolacije, bilo je vrlo malo putovanja u SFRJ – tek dva njegova boravka u Beogradu zbog sastanaka s članovima Karlosove mreže.

Ozbiljnija operacija s teritorije SFRJ preduzeta je 1980.

Jedan od članova Karlosove grupe preuzeo je određenu količinu eksploziva i oružja, a Vajnrih je imao neki sastanak u Beogradu. Onda su 1981. Šnepel i gospođa Kop unajmili automobil u Beogradu u kojem su krijumčarili oružje.

Najintenzivnija je bila 1982. godina. Vajnrih je 16 puta boravio ili prolazio kroz Jugoslaviju. U SFRJ je imao kontakte s rumunskom obaveštajnom službom. Član grupe Abul Hakam bio je u Jugoslaviji šest puta, a Krista Margot Frolih, poznata bombašica iz Pariza, dva puta.

U SFRJ je doputovalo još nekoliko Karlosovih saradnika, uključujući pripadnike grčke levičarske terorističke organizacije ELA.

Preko teritorije SFRJ u države zapadne Evrope Karlos i ekipa prokrijumčarili su četiri raketna bacača s 50 projektila, dva sovjetska RPG-a 75, desetak poluautomatskih pušaka i snajpera, oko 20 pištolja (jedan s prigušivačem), sedam defanzivnih, tri ofanzivne i tri dimne ručne granate, 3.000 komada municije različitog kalibra, 115 kilograma TNT-a, 42 kilograma plastičnog eksploziva, 96 električnih i 236 običnih detonatora i četiri ručne radio-stanice.

U novom Nedeljniku čitajte nepoznate detalje o beogradskim danima Karlosa/Šakala, najtraženijeg teroriste 20. veka, na osnovu tajnog izveštaja Savezsne službe bezbednosti tadašnje SFRJ…

Kako je najbližeg Karlosovog saradnika u Beogradu saslušavao mladi obaveštajac Jovica Stanišić / Uloga Beograđanke Nede Radonić-Janković i čuvenog „đavoljeg advokata“ Žaka Veržesa / Tajna kuće u Nikšićkoj 39 i teleksa na ime Mišel u hotelu „Jugoslavija“ / Detalji sa sastanka 15. jula 1983. u restoranu na vrhu „Beograđanke“ / Noć kad se Karlos potukao sa divljim taksistom na Voždovcu…

Specijalno iz Zagreba za Nedeljnik piše Igor Alborgeti.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 18. JULA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET