“Beograd se uz ime Josipa Broza Tita pominje u svakom razgovoru…”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je skup povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih veliko priznanje za državno rukovodstvo i gradjane Srbije i ocenio da je važno što Srbija ima status posmatrača u toj organizaciji jer se Beograd uz ime Josipa Broza Tita pominje u svakom razgovoru predstavnika zemalja članica.

“Taj ugled je još uvek živ. To su nama prijateljske zemlje, važno što smo u tom pokretu prepoznati kao ugledna i suverena zemlja i ne samo da se raduju našim uspesima već žele saradnju i na političkom i privrednom nivou”, rekao je Selaković za Radio televiziju Srbije.

Jačanjem Srbije i time njenog medjunarodnog ugleda, kako je rekao, Srbija može da promeni status priznanja nezavisnosti Kosova od mnogih država.

“Mi za to imamo jedan izuzetno veliki potencijal. Naša država samo na afričkom kontinentu ima 14 ambasada, sve druge naslednice bivše jugoslavije imaju ukupno pet”, dodao je Selaković.

U Beogradu će sutra i prekosutra biti održan skup povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, a najavljeno je prisustvo više od 100 stranih delegacija medju kojima oko 40 šefova diplomatija.