Beograd i dalje najgori: Skoro pet puta više zaraženih nego u Novom Sadu

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je testirano 7.487 osoba, njih 802 bile su pozitivne, dok je preminulo sedam lica, a Beograd je na prvom mestu po broju novozaraženih.

Prema poslednjim informacijama u poslednja 24 časa u Beogradu je zabeleženo 472 nova slučaja, dok je Novi Sad na drugom mestu sa 99.

U Valjevu je potvrđeno 53 novozaraženih, dok je taj broj nešto manji u Šapcu – 47.

U Kraljevu je 28 novozaraženih, dok je taj broj manji od 20 u drugim mestima, prenosi B92.

Prema poslednjim podacima Minsitarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 57 pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon je danas izjavio da očekuje da narednih dana broj zaraženih korona virusom u Srbiji dostigne 2.000 novih slučajeva dnevno, od čega bi 20 odsto moralo da bude hospitalizovano.

Istakao je da se stanje može poboljšati “ako se shvati da moramo da prekinemo sa kontaktima”, i da moraju da se koriste zaštitne maske.

Kon je na televiziji Prva izjavio da nije tačno da ne treba biti zabrinut jer se radi o “blažoj formi epidemije” i da je situacija povoljnija pošto “oboljevaju oni mladjeg uzrasta”, ali “ne zavaravajmo se: blaža klinička slika je samo utisak”.

Kon je rekao da “ne treba biti defetista, ali nema razloga za optimizam”. 

Izneo je da se procenjuje da će u Beogradu narednih dana broj novozaraženih dostići 1.000 dnevno i “jasno je koliko će brzo biti punjenje bolnica”, a po stanju u Evropi “može se videti šta nas čeka”.

“Nazalost, mi smo nekih 10 do 15 dana iza onoga što se dešava u Evropi, i idemo ka onome što se sada vidi u Evropi. Ne moramo da idemo dalje od Slovenije i Hrvatske da vidimo šta nas čeka”, kazao je Kon.

Kon je najavio da će se izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno odvojiti šta je kućna izolacija, a šta izolacija u kolektivnom smeštaju.