Beograd obeležava Dan oslobođenja: Defile u centru grada i čitanje proglasa u osnovnim i srednjim školama…

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

(Beta) – Memorijalnom defileom u centru grada i čitanjem proglasa u osnovnim i srednjim školama danas će u Beogradu biti obeležena 77. godišnjica oslobođenja od nemačke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

Kako je najavljeno iz Skupštine grada, na početku prvog časa u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada biće pročitan proglas povodom godišnjice oslobođenja Beograda, a u 11.00 kod hotela Moskva na Terazijama počeće defile pod nazivom “Pobeda slobode”.

U defileu će učestvovati pitomci Vojne akademije sa replikama zastava brigada koje su učestvovale u oslobađanju Beograda 1944. godine, kao i pripadnici Vojske Srbije, ratni veterani, građani i predstavnici SUBNOR-a koji će nositi slike svojih predaka koji su učestvovali u borbama za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije.

Od 10.00 do 11.30 za saobraćaj će biti zatvorene Terazije i Kolarčeva ulica pa će trasa trolejbusa 29 biti skraćena do Trga Slavija, dok će vozila sa linija 24, 26, 37 i 44 i minibus E2 iz Francuske ulice i sa Trga Republike ići Makedonskom, Dečanskom, Bulevarom kralja Aleksandra i dalje redovnim trasama.

Povodom Dana oslobođenja Beograda na Trgu Republike će u 14.15 nastupiti hor, solisti i orkestar Beogradske opere dok će delegacije Vlade Srbije i Grada Beograda položiti vence u okviru Spomen-kompleksa groblja oslobodilaca Beograda i kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali.