Benetu i Lapidu stižu čestitke svetskih lidera: “Ovo je uzbudljivo vreme za Izrael”

0

(Beta-AFP) – Svetski lideri odmah su čestitali novom premijeru Izraela Naftaliju Benetu i ministru spoljnih poslova Jairu Lapidu na formiranju nove vlade kasno sinoć.

SAD su prve uputile čestitke u telefonskim razgovorima američkog predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena sa novim izraelskim liderima.

Bajden je rekao da se raduje saradnji sa premijerom Benetom na jačanju svih aspekata bliskih odnosa između dve zemlje, ocenivši da Izrael nema boljeg prijatelja od SAD i da ta zemlja nepokolebljivo podržava bezbednost jevrejske države.

Blinken je pozvao Lapida da dođe u Vašington.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Benetu i Lapidu pošto je zahvaljujući njihovom savezništvu sa vlasti smenjen dugogodišnji izraelski premijer Benjamin Netanjahu i obrazovana nova takozvana “vlada promene”.

“Nemačka i Izrael su povezani jedinstvenim prijateljstvom koje želimo dalje da ojačamo. S tim na umu radujemo se bliskoj saradnji sa vama”, navedeno je u poruci Angele Merkel.

Britanski premijer Boris Džonson se pridružio čestitkama i na Tviteru objavio da je ovo uzbudljivo vreme za Izrael i Veliku Britaniju te da će nastaviti da rade zajedno na učvršćivanju mira i prosperiteta za sve.

Britanski ministar spoljnih poslova Domink Rab je takođe izrazio nadu za “nastavak saradnje u oblasti bezbednosti, trgovine i klimatskih promena i zajedničkom radu na osiguranju mira u regionu”.

Premijer Kanade Džastin Trudo je uputio čestitke Benetu i takođe rekao da se raduje saradnji s njim.

On je ponovio da Otava ostaje posvećena rešenju izraelsko palestinskog sukoba po modelu dve države koje će živeti u miru, bezbednosti i dostojanstvu bez straha i uz poštovanje ljudskih prava.

Trudo se takođe zahvalio Netanjahuuu koji je bio na vlasti 12 godina uzastopno za “vredno partnerstvo tokom godina u vreme kada su Kanada i Izraela zajedno mnogo postigli”.

Premijer Indije Narendra Modi, za koga se zna da je blizak Netanjahuu, uputio je čestitke na Tviteru na hebrejskom jeziku.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel se takođe pridužio čestitkama. Šef diplomatije EU Žosep Borel je rekao da je razgovarao sa Lapidom i da mu je čestitao. Čestitke je uputio i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Novu izraelsku vladu čini koalicija od osam partija koje najviše povezuje protivljenje Netanjahuu.

U govoru u Knesetu, parlamentu, pre izglasavanja poverenja novi vladi, 49-godišnji Benet je obećao da će ona predstavljati ceo Izrael iako je čine ideoliški različite partije.

Blok protiv Netanjahuua formirao je zapravo vodja sekualrne partije centra Jair Lapid koji će zameniti Beneta na funkciji premijera za dve godine na osnovu koalicionog sporazum o rotacionoj vladi.

U novoj vladi su tri desničarske, dve partije centra, dve levičarske stranke i jedna islamska arapska.