Benet upozorio Izraelce: “Ne putujte u inostranstvo zbog delta soja…”

0

(Beta) – Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je danas da postoje znaci početka širenja delta soja korona virusa i pozvao Izraelce da ne putuju u inostranstvo bez preke potrebe.

On je rekao da su su se pojavile infekcije novim sojem kod pojedinih vakcinisanih građana, ali je naglasio da vakcinacija pruža „značajnu“ zaštitu protiv kovid-19.

„Imajući u vidu podatke mi se prema situaciji odnosimo kao prema ponovnom izbijanju zaraze“, rekao je Benet posle obilaska međunarodnog aerodroma Ben Gurion kraj Tel Aviva.

On je najavio da će nova Vlada Izraela osnovati takozvani koronavirus kabinet i da svako na aerodromu mora da nosi zaštitnu masku, te da će svi koji doputuju u Izrael biti podvrgnuti PCR testu.

„Ko god ne mora da putuje u inostranstvo neka ne ide“, rekao je Benet, nagovestivši značajne promene trenutne politike ulaska i izlaska iz zemlje.

Novi predsednik Vlade Izraela je takođe preporučio da Izraelci nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, posle nedavnog ukidanja te obaveze i da se deca u od 12 do 15 godina vakcinišu.

Ministarstvo odbrane Izraela je ranije danas najavilo da će organizovati testiranje na aerodromu koji je glavna kapija Izraela u svet.

U Izraelu je broj novozaraženih koronavirusom porastao prethodnih dana što su zdravstveni zvaničnici pripisali novoj jako zaraznoj delta varijanti.

„Širi se puno lažnih vesti, ali mi se držimo nauke. Ja ću svoju decu vakcinisati“, rekao je Benet.