Benet:” Neće biti aneksije, a ni palestinske države dok sam ja premijer”

0

(Beta) – Premijer Izraela Naftali Bene izjavio je pred sutrašnji sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu da on neće anektirati Zapadnu obalu, niti dozvoliti da to postane palestinska država.

U intervjuu za Njujork tajms, Benet je rekao da sastav njegove koalicione vlade koja uključuje i levičarske i desničarske partije ukazuje da drastični potezi ni u jednom pravcu nisu na dnevnom redu.

“Ja sam premijer svih Izraelaca i ono što radim sada je pronalaženje sredine, kako da se fokusiramo na ono o čemu se slažemo”, rekao je Benet.

Izraelski lider sastaje se sa Bajdenom usred povećane napetosti s Iranom i postepene obnove nasilja na južnoj granici sa pojasom Gaze, navodi Asošiejted pres.

To je njegova prva poseta inostranstvu otkako je u junu postao premijer i danas će se sastati sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Anthony) i ministrom odbrane Lojdom Ostinom (Lloyd Austin).

U saopštenju Benetovog kabineta navodi se da će prioritet u njegovim razgovorima sa Bajdenom biti Iran, a razgovaraće i o izraelskoj kvalitativnoj vojnoj prednosti u regionu, pandemiji koronavirusa i ekonomskim temama.

Benet se izjasnio protiv mogućnosti obnove nukearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015, iz kojeg se Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Trump) povukao 2018. godine, i rekao da svaki sporazum mora da zaustavi iransku regionalnu agresiju.

U proteklim mesecima dogodio se niz napada na brodove koji imaju veze s Izraelom, a veruje se da ih je izveo Iran.

Benet je nedavno najavio da će američkom predsedniku reći “da je sada vreme da se zaustave Iranci, da se zaustavi to i da se ne uđe ponovo” u nuklearni sporazum koji je već istekao i nije relevantanin i za one koji su mislili da je jednom bio relevantan.

Napetost između Izraela i Hamasa vladajućeg u Gazi raste posle 11-odnevnog rata u maju u kojem je ubijeno 265 ljudi na toj palestinskoj teritoriji i 13 u Izraelu.

“Postoji nova vlada u SAD i nova vlada u Izraelu i ja donosim novi duh saradnje iz Jerusalima i to se zasniva na posebnom i dugotrajnom odnosu dve zemlje”, rekao je Benet pre nego što je krenuo u posetu SAD.

Benet je dva meseca na čelu koalicije od osam različitih partija koja je svrgnula dugogodišnjeg izraelskog lidera Benjamina Netanjahua posle četiri uzastopna parlamentarna izbora za dve godine.

Netanjahu je 2020. godine skoro izazvao krizu između Izraela i Demokratske partiju SAD koja ga je upozorila da anektiranje delova okupirane Zapadne obale može da naruši odnose dve zemlje.