Belorusija prijavila kršenje vazdušnog prostora, Ukrajina naziva tvrdnju lažnom

0
Beta/(Andrei Stasevich/BelTA Pool

 (Beta-AP) – Belorusija je danas protestovala zbog, kako je navela, upad ukrajinskog helikoptera u njen vazdušni prostor, što je Ukrajina odmah negirala.

Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pozvalo ukrajinskog vojnog atašea da mu prenese zvaničan protest zbog, kako je navedeno, upada ukrajinskog vojnog helikopetra jedan kilometar u teritoriju Belorusije u subotu.

Ukrajinska granična služba demantovala je kršenje vazdušnog prostora navodeći da su letovi helikoptera i dronova u toj oblasti deo napora da se zaštiti granica sa Belorusijom duga 1.084 kilometra. Ukrajina je počela vojne vežbe sa 8.000 vojnika radi obuke za odbranu od potencijalnih pretnji od svog suseda.

Belorusija smatra da su ukrajinske vojne vežbe, zajedno sa povećanim brojem krešenja vazdušnog prostora od strane ukrajinskih letelica, kao i optužajuća retorika  Kijeva, stvaraju potencijalnu bezbednosnu pretnju.

Tenzije su porasle izmedju Belorusije i Evropske unije zbog priliva migranata, a Unija optužuje vladu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da organizuje hibridni napad na blok koristeći migrante kao piune.

EU smatra da ih Belorusija vara i nagovara migrante da pokušaju da predju u Uniju preko Poljske, Litvanije i Letonije. Beloruske vlasti demantuju te optužbe i optužuju Uniju da ne pruža bezbedni prolaz migrantima.

Odnosi izmedju Ukrajine i Belorusije dodatno su se pogoršali u vreme kada su visoke tenzije oko strahovanja Ukrajine i Zapada da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu. Ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju, saveznicu Belorusije da bi mogla da  upotrebi belorusku teritoriju da izvrši napad na Ukrajinu.

Rusija demantuje da ima bilo kakve planove da napadne Ukrajinu ali ruski predsednik Vladimir Putin tražio je od Zapada da blokira širenje NATO na Ukrajinu.