(Beta) – Vlasti Belorusije su danas ispraznile glavne kampove na granici sa Poljskom u kojima su se migranti skupljali, potvrdile su poljske vlasti.

Taj potez Minska mogao bi da smanji tenzije izmedju Istoka i Zapada, nakon što je kriza prethodnih nedelja prerasla u veliku konfrontaciju dve strane, navodi agencija Rojters.

Poljski graničari su saopštili da su kampovi blizu granice na zapadu Belorusije danas bili potpuno prazni, što je potvrdio i predstavnik Belorusije.

„Ovi kampovi su sada prazni, migranti su najverovatnije odvedeni u transportno-logistički centar, koji nije daleko od graničnog prelaza Bruzgi“, rekao je portparol poljske granične službe.

Beloruska državna agencija Belta navela je da su migranti prebačeni u skladište daleko od granice.

Migranti su poslednjih nedelja pokušavali, uglavnom noću, da predju granicu i udju u Poljsku, ponekad se sukobljavajući sa poljskim vojnicima. Veruje se da je najmanje devet osoba, medju kojima je jednogodišnje dete, umrlo na granici prethodnih meseci.

Evropske zemlje mesecima optužuju autoritarnog beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da je namerno stvorio krizu tako što je njegova vlada avionima dovodila migrante sa Bliskog istoka, a potom ih podstrekivala da ilegalno predju u Poljsku i Litvaniju, članice EU.

Minsk, koji ima podršku Moskve, odbacio je te optužbe, a u ledenim šumama na granici ostale su zarobljene hiljade migranata.

Evropska komisija i Nemačka su odbacile predlog Belorusije da zemlje Evropske unije prihvate 2.000 migranata koji se nalaze na njenoj teritoriji, dok su SAD su optužile Minsk da koristi migrante „kao pijune u nastojanjima da napravi problem“.

Državni sekretar SAD Antoni Blinken rekao je da će SAD ostati „veoma fokusirane“ na migrantsku krizu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.