“Beli luk štiti od koronavirusa” i drugi mitovi zbog kojih je čak i SZO morala da reaguje

1
Foto Profiemedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) krenula je u borbu protiv glasina, poluistina i dezinformacija u vezi sa koronavirusom.

Pod motom “Mit basters” (Myth busters) se na sajtu SZO, između ostalog, ukazuje da beli luk ne štiti od infekcije koronavirusom. Takođe se ukazuje i da za sada ne postoje indicije da su se kućne životinje, mačke i psi, inficirali.

Na pitanje da li konzumiranje belog luka pomaže u prevenciji novog koronavirusa, u odgovoru na sajtu SZO se navodi:

“Beli luk je zdrava namirnica… Međutim, nema dokaza iz trenutne epidemije da je konzumiranje belog luka zaštitilo ljude od novog koronavirusa”.

“Ne borimo se samo protiv epidemije, već i protiv infodemije. Lažne vesti se šire brže i jednostavnije od virusa i isto su opasne”, kazao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Da bi se ljudi zaštitili od novog virusa potrebno je da često peru ruke i potom ih dobro obrišu papirnim ubrusima. Takođe, SZO ne savetuje UV zračenja protiv koronavirusa, jer to može izazvati probleme na koži. Isto tako i prskanje kože alkoholom i hlorom ne pomaže ako su virusi već u telu.

Ni ulje od susama ne ubija koronavirus, ističe SZO povodom takvih glasina. Navodi se da postoji više hemijskih dezinfekcionih sredstava koje ubijaju na površini 2019-nCoV virus, među kojima su dezinfekciona sredstva na osnovu hlora, izbeljivača, etanola, hloroforma, ali ta sredstva ne smeju da se stavljaju na kožu. SZO ukazuje i da ne preti opasnost od infekcije otvaranjem pisma ili paketa iz Kine.

“Iz ranijih analiza znamo da koronavirus na predmetima kao što su pisma i paketi ne može dugo da preživi”, navodi zdravstvena organizacija. Pored toga se ukazuje da antibiotici i vakcine protiv upale pluća, kao što su vakcine protiv pneumokoka ili hemophilus influenca tip B ne pružaju zaštitu od novog virusa. Ni redovno ispiranje nosa ne štiti od infekcije koronavirusom, dodaje SZO ukazujući na još jednu u nizu mnogih dezinformacija, prenosi B92.

1 KOMENTAR

  1. Tacno, beli luk ne leci niti posebne travke i ulja ali, ako jedete beli luk, ako svakodnevno pijete medenu vodu sa dodatkom propolisa i limuna, ako svaki dan u trajanju 3 sedmice konzumirate kasiku maslinovog ulja sa 2 kapi ulja divljeg origana (mozete dodati i pola kasike soka od limuna), ako jedete svaki dan bar 2 vocke, onda ce vas organizam imati veci kapacitet da se suprostavi raznim virusima i bakterijama.
    A kad vam je organizam zdrav i jak, kad imate jak imunoloski sistem, tad ce te lakse pobediti koronavirus ako se slucajno zarazite njime.

Comments are closed.