Pivo monaha iz belgijskog manastira Svetog Siksta važi za najbolje i najtraženije pivo na svetu, a pošto ga je dosad bilo moguće nabaviti samo lično, belgijski monasi konačno su pokrenuli sajt na kojem se ovo čuveno pivo može poručiti. Ipak, nema dostave, te će zainteresovani za ovaj napitak svejedno morati na zapad Belgije da preuzmu Vestvleterin boce, piše Gardijan.

Monasi iz manastira Svetog Siksta prodaju svoje pivo lokalnom stanovništvu od 1878. godine, a ograničavaju proizvedenu količinu na nivo koji osigurava da taj rad ne dominira njihovim životom i da ne nosi zaradu veću od one koja je redu potrebna. Nakon Drugog svetskog rata jedno vreme su se čak i rešili kamiona koji je dostavljao pivo lokalnim barovima i prodavali su ga na vratima manastira.

Sistem je dobro funkcionirao do vremena interneta i kategorizacije piva na stranicama poput RateBeer na kojoj je Vestvleterin XII, pivo s 10,2 odsto alkohola, proglašeno za najbolje na svetu. Kada se tome doda interesovanje medija, došlo je do prave navale, tako da sada kolone automobila opsedaju manastir, čekajući da kupe pivo.

Potencijalni kupci moraju da se najave telefonom, ali i to ima svojih loših strana jer je linija uglavnom zauzeta u dva-tri sata koliko je otvoreno vreme za rezervacije, tokom kojeg se beleži oko 85.000 pokušaja poziva od kojih tek oko 200 prođe.

Vestleterin proizvodi tri piva – svetlo pivo sa 5,8 odsto alkohola, lager sa 8 odsto alkohola i tamno pivo sa 10,2 odsto alkohola, koje je proglašeno za najbolje na svetu.

Pivo se u manastiru prodaje za nešto više od dva evra po boci, dok se u Briselu neretko prodaje po ceni većoj od 10 evra, dok se u udaljenijim zemljama poput Brazila prodaje i za više od 50 dolara.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.